Anna Wester

Inledare


Anna Wester
Fria.Nu

Bosättarpropaganda på ABF

Bosättarvåldet på Västbanken har ökat dramatiskt de senaste veckorna och i samband med att israeliska soldater evakuerade ett ockuperat hus med 250 religiösa högerextremister i Hebron förra veckan löpte bosättare över hela Västbanken amok och flera palestinier skadades. Beslutet att evakuera denna bosättning togs i Israels högsta domstol efter att man funnit att ägarbevisen var förfalskade. Enligt internationell lag är dock alla bosättningar olagliga.

Tack vare aktivister på plats har information om vad som hänt kommit omvärlden till del, även om det inte fått den uppmärksamhet i medierna som det borde. I flera städer och byar har bosättarna kastat in molotovcocktails i bostadshus, stoppat bilar och bussar för att attackera passagerarna, vandaliserat palestinska affärer och misshandlat och skjutit mot obeväpnade civila. I Burin nära Nablus attackerade över 100 bosättare byns invånare med stenar och vandaliserade allt de kom åt. Flera palestinska familjer har suttit instängda i sina hus av rädsla för attackerna eller efter order av soldaterna som valt att begränsa palestiniernas rörelsefrihet istället för att stoppa bosättarna. Bland annat har flera vägspärrar varit helt stängda.

Israeliska regeringen har inte kunnat blunda för bosättarnas trakasserier den här gången och i söndags uttalade sig Israels premiärminister Olmert kraftfullt mot upploppen, han sa bland annat: ”åsynen av judar som står med gevär och skjuter mot oskyldiga civila kan bara kallas pogrom” och han sade också att han som jude skämdes över att de beter sig så här.

Mot bakgrund av detta blev jag minst sagt förvånad när jag såg att ABF Stockholm i ett samarrangemang med Svensk Israel-information bjudit in en bosättare från Västbanken att tala i tisdags under rubriken ”Bosättarna på Västbanken och dess betydelse för fredsprocessen”. Det var svensken Lasse Fyrth (som även heter Arieh) som sedan flera år bor i den olagliga bosättningen Maale Adumin som på ABF:s scen oemotsagd fick sprida lögner som fakta. Jag tycker absolut att ABF ska låta så kallade pro-israeler komma till tals, men att under pågående pogromer låta en företrädare för bosättarna bland annat förneka ockupationen av Jerusalem och hävda att bosättarna där inte alls är bosättare?

I sitt föredrag manipulerade Lasse Fyrth fakta både när det gällde historiebeskrivningen och när han talade om den så kallade gröna linjen som visar den av FN erkända gränsen mellan de palestinska områdena och Israel. Publiken fick 20 minuter att ställa korta frågor och Lasse Fyrth fick komma med långa utmålande svar. Svar som i flera fall stod i direkt strid med internationella lagar och konventioner.

ABF borde ha låtit en företrädare för utrikesdepartementet, en folkrättsjurist eller statsvetare vara med för att tala om att Lasse Fyrth inte presenterade omstridda fakta, utan framförde starkt kontroversiella åsikter.

Bosättarna har alltid varit ett av de största hindren i de fredsprocesser som har startat. I samtliga överenskommelser som till exempel Osloavtalet, Färdplanen för fred och Annapolis har det viktigaste kravet på Israel varit att de skulle frysa bosättaraktiviteterna på Västbanken. Det har de aldrig gjort. Tvärtom. Utbyggnaden av bosättningarna har pågått hela tiden och under Osloprocessen ökade de till och med drastiskt och flera nya bosättningar kom till.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu