Recension


Fria.Nu

Björn på Orust

Dvd-tidskriften UZI släpper sitt andra nummer och det handlar om producenten och artisten Björn Olsson. Specialen är fulladdad med exklusivt musik- och bildmaterial av en svensk musiklegendar. Björn Olsson var med och grundade Union Carbide Productions och Soundtrack of our lives, och har efter att ha gått solo gjort fantastisk instrumentalmusik i Bo Hanssons och Ennio Morricones anda.

Att Olsson trivs bäst i öppna landskap är ett understatement. Han har gjort en trilogi med västkusttema där skivorna är döpta efter skaldjur, och till sin studio på Tjörn har han lockat mängder av artister för att ta del av hans saltstänkta produktioner. På sin solodebut Instrumentalmusik... Att Sjunka In I... Eller Kanske Försvinna Till heter en låt Visionen vecklar ut sitt landskap. En titel som får fungera bokstavligen på UZI:s dvd. När man öppnar det kreativt designat omslaget vecklar ett bohusländskt landskap upp sig likt ett stycke origami.

Filmaren Marcel Tuores har följt Olsson genom hans karriär och här presenteras material som kommer att glädja framförallt inbitna fans av den annars ganska svåråtkomliga musikern. Här presenteras musikvideos, dokumentära bilder från inspelningar, svamputflykter, salta bad och exklusiva livebilder från New York. Bäst gillar jag ändå de flimrande scenerna av en ensam Olsson med gitarr mitt upp och ner på klipporna vid havet.

Fakta: 

Musik

UZI Magazine vol 2 Artist Björn Olsson ( www.uzi.se )

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Drabbande kärleksbudskap från Blameful Isles

Recension

Blameful Isles is dope! Det skrev Talib Kweli på sitt Facebookkonto efter att ha upptäckt det svenska bandet Blameful Isles. Så rätt han har i detta. Lysande på de tre föregående albumen och än bättre på nya dubbelalbumet Pleroma, skriver Tobias Magnusson.

Fria Tidningen

Mossiga noveller om manlighet

Recension

Gemensamt för novellerna i Grand danois är ensamhet. Manlig ensamhet. Skickligt skrivet men mossigt innehåll, tycker Tobias Magnusson.

Fria Tidningen

De tar ett andetag tillsammans

Recension

Bakom Luft står saxofonisten Mats Gustafsson och säckpipeblåsaren Erwan Keravec. Inhale är deras debutskiva.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu