Debatt


Pia Kocahârzem
Fria.Nu

Forskning och religion går hand i hand

Det ligger i människans natur att be till en högre makt vid nöd, det är inget vi kan trolla bort, skriver Pia Kocahârzem, som inte tycker att ateism är något att stoltsera med.

'Det rum, dit forskarn av sin forskning ledes, nås även av det fromma helgonet; och den som ser att religion och forskning i grunden äro ett, han ser i sanning.'

Texten kommer från en skrift från Bhagavadgita cirka 2 000 år

f Kr.

För att förstå andlighet måste man känna något som man kan referera till anden. Känner man inget i andlig väg så blir man som Ulla Johansson, föraktfull mot oliktänkare och dessutom fördomsfundamentalist.

Osjälviskhet är verkligen andlig-hetens krona, men jag har också som Ulla Johansson tvingats att inse att det inte alltid fungerar. Man kan bli utnyttjad. Det är trist att behöva konstatera, men faktiskt sant! Så jag måste också bli misstänksam och försiktig med människor så att jag inte blir utnyttjad och utpekad som dum. Därtill måste jag lära mig att bita ifrån. Annars blir man biten, för det finns många som så stolt kallar sig ateister i vårt avlånga land och inte skäms för det. Själv tycker jag inte att det är något att skryta med. Buddister är vad vi skulle kalla ateister. De tror inte på någon gud, utan på den 'rätta vägen'. Men det gillar inte Ulla Johansson. Hon tycker att alla ska vara som hon, realist. Då blir det bra!

Vi talar nog förbi varandra, som du säger, men det gör ingenting. Det är ok! Jag förstår dig, men du förstår inte mig. Jag vill inte gå in på all skit du tynger meningarna med, men har du hört att 'tro kan försätta berg'? Det ligger i människans natur att be till en högre makt vid nöd, det är inget vi kan trolla bort eller förhåna. Mediciner ska vi väl inte slopa för det?

I andlighetens värld är inte forskningen alls 'av ondo', som du försöker påstå , utom för några extremgrupper som inte alls är representativa för den stora massan.

Jag har inte sagt att allt är mjukt och vänligt i Thailand, men jag läste i tidningen att thailändarna var mycket hjälpsamma och osjälviska efter katastrofen, mot de drabbade från alla länder. Du förstår, rökelse och levande ljus är något som alla människor nu för tiden använder för att skapa någon form av ritual. Vi människor behöver ritualer, besvärjelser och mysticism, trots motsägelser. Sen kan jag hålla med om att vi i Sverige inte har samma traditioner som i Asien. Det är naturligtvis förståeligt, men jag tror personligen att de flesta människor har samma basbehov. Kärlek och omtanke. Det var bara det jag ville illustrera med mina buddistmunkar. Buddistmunkar är faktiskt fina och vänliga och inga idioter. Det menar jag på fullaste allvar! De svenska prästerna har jag haft svårare för. Jag har inte förstått deras otillgänglighet eftersom religion betyder kärlek för mig. Många håller inte med, men jag insisterar. Religion = kärlek. Många exempel finns dock på motsatsen och det är de exemplen som Ulla Johansson kommer att referera till. Men jag låter mig inte rubbas. Religion ska vara kärlek, annars fyller den ingen funktion.

Historiens hjul rullar på. Väl-

färden har fått ge vika för annat. Vi behöver inte religion i Sverige. Vi behöver inte andlighet. Vi behöver inte enighet. Huvudsaken är att våra barn har den nyaste mobilen,

framtagen genom forskning.

Vi har råd att skita i allt. Vi behöver ingenting längre. Vi har ingen grund att stå på i Sverige, för mänsklighet innebär också andlighet och andligheten är nästan totalt försvunnen i Sverige. Religion och forskning går hand i hand.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu