Göteborgs Fria

Så som i himmelen var förra årets mest sedda film

Det blev ingen Oscar för bästa utländska film för Kaj Pollak. Priset gick istället till den spanska filmen Gråta med ett leende. En tröst för Pollak är att Så som i himmelen blev den mest sedda i Sverige förra året.

Hela 1 158 415 besökare har gått och sett Pollaks senaste film. Det hör till ovanligheterna att svenska filmer lyckas toppa statistiken över de mest sedda filmerna. Senast var det Lukas Moodyssons Tillsammans som toppade listan år 2000. Då räckte det dock med 849 134 besökare.

För att nå upp till Så som i himmelens popularitet får man gå tillbaka till Nutleys Änglagård som hade premiär 1992 och som sågs av 1 139 443 besökare.

Övriga filmer som slog sig in på popularitetslistan efter Så som i himmelen var, Sagan om konungens återkomst - Härskarringen, Harry potter och fången från Azkaban, Björnbröder och Spider Man 2.

De populäraste svenska filmerna efter Så som i himmelen var, ordnade efter publikantal, Hip hip hora!, Lilla Jönssonligan på kollo, Populärmusik från Vittula och Hotet.

Totalt sett verkar vi gå mindre på bio. Jämfört med 2003 visar svenska filminstitutets statistik en nedgång med 9 procent.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

Solidaritetsorkester med hopp om framtiden

Christopher Ali Solidarity Quartet är svåra att sätta fingret på. Muslimsk mystik, ökenblues och svenskt vemod är några av inslagen på debutalbumet To Those Who Walked Before Us.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu