• Christopher Ali Solidarity Quartet består förutom av saxofonisten Christopher Ali Thorén av Filip Bagewitz, oud, Alfred Lorinius, kontrabas och Anton Davidsson Norén på trummor.
  • Albumet med Christopher Ali Solidarity Quartet kommer som en affisch med en digital nedladdningskod.
Fria Tidningen

Solidaritetsorkester med hopp om framtiden

Christopher Ali Solidarity Quartet är svåra att sätta fingret på. Muslimsk mystik, ökenblues och svenskt vemod är några av inslagen på debutalbumet To Those Who Walked Before Us.

Jazz och solidaritet är namnet på etiketten som Christopher Ali Thorén startat upp och där albumet To Those Who Walked Before Us är det första släppet. Thorén som tidigare synts i afrobeatbandet Music is a weapon spelar nu jazz i den friare formen.

– Det finns alltid en politisk tråd i det jag gör, att göra musik är något väldigt personligt och för mig är det naturligt att väva in saker som jag tänker på eller reagerar över i skapandet, säger Christopher Ali Thorén samtidigt som Filip Bagewitz gör oss sällskap på Bengans Café i Majorna.

Han befriar sig från flera lager av vinterkläder och ställer samtidigt ifrån sig ett gitarrcase. Han ska snart iväg och repa med sitt andra band Cats & Dinosaurs, där Christopher är med på ett hörn.

– Swingmusiken som vi spelar där står långt ifrån den musik vi gör med solidaritetskvartetten, den minsta gemensamma nämnaren är det politiska innehållet, säger han.

Titlarna på To Those Who Walked Before Us ger en hint om ämnen som bandet vill lyfta, exempelvis är det inte omöjligt att gissa att den lätt kaotiska 3 degrees handlar om klimatfrågan och att den melankoliskt klingande Jan 25th berör den arabiska våren.

Christopher och Filip är båda övertygade om att det går att göra instrumentalmusik politiskt laddad.

– Genom musik kan man uttrycka saker som är svåra att sätta ord på, säger Filip.

– Ta John Coltranes Alabama som exempel, den låten är så laddad och politisk. Med sin saxofon uttrycker han den smärta och sorg han känner efter att fyra unga flickor dödats av Ku Klux Klan. Eller ta Max Roach protestalbum We insist! The Freedom Now Suite som, ett annat tydligt exempel på musik som skapats med ambitionen att göra skillnad.

På hemmaplan har konstnären och frijazzmusikern Dror Feiler använt sin saxofon i politiska sammanhang. Om musikens kraft har han sagt: ”Ett fritt lyssnande stimulerar till fritt tänkande, som i sin tur leder till ett fritt handlande”.

– Dror är en stor förebild, säger Christopher. Han lever ju även upp till citatet genom att vara aktivist. Jag önskar att man hade lite mer av hans mod.

Vid sidan av jazzhjältar som Coltrane och Abdullah Ibrahim nämner Filip och Christopher även Jimi Hendrix och Oum Kalthoum som viktiga inspirationskällor.

– Arabisk musik är något som intresserar mig. Det finns ett vemod i den musiken som jag lockas av som också påminner om vemodet i den svenska folkmusiken, säger Filip Bagewitz, som är den i bandet som inte kommer från en jazzbakgrund.

– Filips spel på oud bidrar till ett annat sound. Sedan blandar vi också in sånt vi lyssnat på, allt från orientalisk musik till rock, inte minst har producenten Mappe Persson bidragit till att ge ett rockigare sound till inspelningen, säger Christopher som även betonar att musiken har kopplingar till den muslimska världen.

Som troende muslim möter man hela tiden fördomar om islam, säger Christopher som delar moské med författaren Johannes Anyuru. Hans hyllade roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar har bidragit till att spräcka fördomar om islam, anser Christopher.

– Det känns som att jag hela tiden måste försvara min tro, det finns så många förutfattade meningar om islam som jag måste bemöta hela tiden. Att läsa Anyurus bok var något av en befrielse då han skapade en värld och lät det muslimska perspektivet vara i centrum, den var minst sagt inspirerande och en önskan är att skapa musik som kan bidra till att motarbeta fördomar.

Cats & Dinosurs socialistiska swingjazz har spelats på Vänsterpartiets första maj-fest. Och förra veckan bidrog de med energi till 8-marsfirandet på Inkonst i Malmö. I år lär det bli än mer snack om politik när de ses för att repa.

– Det blir ofta för mycket snack och för lite spelande när vi ses, faktum var att vi tänkte att bandnamnet Samtalsklubben vore lämpligt, säger Christopher med ett skratt.

– Det här valet är extremt viktigt. När SD är uppe på 22 procent är det dags att säga ifrån, deras politik är direkt hotfull mot mig och min familj.

Skivan har ett spår med titeln Looking Forward, vad ser du om du blickar framåt?

– När det gäller nyfascismen tror jag den är svår att bli av med, men jag hoppas att vi kan parera med en stark motrörelse. Och det är också en process som också pågår. För nu växer det upp en generation som tycker det är helt naturligt att folk tycker och tänker annorlunda, har ursprung i andra länder och så vidare. Som i min familj, vi umgås inte bara med andra muslimska familjer och för våra vänner är det helt naturligt att bli inbjudna till våra högtider som under ramadan eller på eid al-fitr och våra barn firar i sin tur andras högtider, säger Christopher Ali Thorén.

Fakta: 

Jazz och islam

Jazzartister som inspirerats av islam är många.

Spiritual Jazz vol 7 - Islam. Det brittiska skivbolaget Jazzman har satt ihop denna fina samlingsskiva där temat är islam. Många fantastiska låtar, överraskande nog har inte mindre än tre låtar Sverigekoppling: The Camel av Idrees Sulieman, Nus av Sabu Martinez och Sahib Shihab samt oudspelaren Abdelrahman Elkhatib som samarbetar med Solar Plexus på den fina Ah Ya Zen.

John Coltrane - A Love Supreme. Trots att Coltrane inte var muslim hämtade han inspiration från bland annat sufism. I inledningsspåret Acknowledgment upprepas frasen A love supreme tills det låter som en sufi som yttrar: Allah supreme.

Pharoah Sanders – Jewel Of Thought. Album som innehåller den 15 minuter långa lovsången Hum-Allah-Hum-Allah-Hum-Allah.

The Jazz Messangers - Moanin'. Legendariskt storband lett av trumslagaren Art Blakey (Abdulla Ibn Buhaina) där de flesta medlemmarna var muslimer, bland dessa Sahib Shihab, Jackie McLean, Kenny Dorham och Walter Bishop.

Yusef Lateef – Prayer To The East. Lateef konverterade till islam och hittade nya influenser i sitt skapande efter att ha studerat koranen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu