• Göteborg filmfestival lockar storpublik
Göteborgs Fria

Festlig, folklig och fullsatt festival

När 28e Göteborg Film Festival går in på sina allra sista

timmar har det sålts omkring 107 300 biljetter till cirka 700

föreställningar.

Den nya mötesplatsen som skapats på restaurang Respekt har visat sig bli en stor framgång både innehållsmässigt och publikmässigt. Varje dag har tusentals människor passerat lokalen, deltagit i seminarier, underhållits, träffats och festat och årets seminarieprogram under rubriken Cinemix har haft en rekordstor publik. Både på årets Master Classes och det nya festivaltillskottet Vinterpratarna har det varit fullsatt. Också Stadsbiblioteket har blivit en spännande mötesplats med plats för både samtal och film.

Bland de tio mest populära filmerna i årets program märks både filmer som kommer att dyka upp på biograferna inom en snar framtid och filmer som ännu inte fått svensk distribution. Bland de senare märks till exempel In My Father's Den, Land of Plenty, Machuca och Gourmet Club som alla gått för utsålda salonger.

Under lördagens avslutningsfest delades en mängd priser ut.

Nordiska Filmpriset, instiftat som ett samarbete mellan Västra Götalandsregionen och Göteborg Film Festival, tilldelas i år den finske regissören Aku Louhimies för Frozen Land. Priset består av 100 000 kronor och statyetten Filmdraken av Ernst Billgren.

Vinnare för bästa kortfilm gick i år till Per Hanefjord för filmen En god dag.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

Solidaritetsorkester med hopp om framtiden

Christopher Ali Solidarity Quartet är svåra att sätta fingret på. Muslimsk mystik, ökenblues och svenskt vemod är några av inslagen på debutalbumet To Those Who Walked Before Us.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu