• Oväntat besök från andra sidan graven
Göteborgs Fria

Originell fransk rysare.

They came back, Robin Campillo, är en fantastisk liten film. Robin Campillos film för osökt tankarna till klassikern Invasion of the body snatchers.

En morgon invaderas gatorna av nyligen avlidna personer. De flesta av dem är i pensionsålder. Myndigheterna reagerar snabbt och inrättar provisoriska läger för de oväntade besökarna.

De nykomna är inte längre de personer de en gång var: de rör sig sömngångaraktigt, har dåligt minne, sover aldrig.

Vad ska samhället göra med de nygamla invånarna? De tillför samhället ingenting eftersom de inte är produktiva. Tvärtom kostar de pengar.

They came back är ingen traditionell rysare. Här är det inte chockeffekter som får oss att vrida oss i stolarna, utan obehaget ligger mer subtilt inbäddat i den cyniska och hårda samhällsskildringen.

Tankarna går till science-fictionklassikern Invasion of the body snatchers, där inkräktarna från yttre rymden är en omskrivning av hotet från forna Sovjetunionen. I They came back är hotet inte de döda återvändarna: det är vårt avhumaniserade samhälle som är hotet.

Campillo skapar ytterst elegant en vass och obehaglig kommentar till ett samhälle som är uppdelat enligt ekonomiska och kulturella skiljelinjer. Hatet och misstankarna gentemot de avvikande växer. Lösningen på problemet blir en smärtsam påminnelse om europeisk intolerans och samhällets hårt strukturerande tendenser.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

Solidaritetsorkester med hopp om framtiden

Christopher Ali Solidarity Quartet är svåra att sätta fingret på. Muslimsk mystik, ökenblues och svenskt vemod är några av inslagen på debutalbumet To Those Who Walked Before Us.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu