Filmfest med politisk udd
- Årets program är varierat, välmatat och väl förankrat i en orolig samtid, säger Jannike Åhlund, konstnärlig ledare för Göteborg filmfestival.
En tydlig trend är att allt fler spelfilmer tar upp samtidspolitiska frågor - allt från familjepolitik till globaliseringsfrågor kan stå i centrum för handlingen.
- Det är en renässans för den politiska filmen. Inte plakat- och banderollsfilmer i gammal dogmatisk dokumentärstil. Det här är något helt annat, säger Jannike Åhlund.
Hon verkar också ganska nöjd med denna utveckling. Det är naturligt och glädjande att många sysselsätter sig med frågor som rör samtiden och detta är något som Jannike Åhlund är övertygad kommer intressera festivalpubliken.
Hon tycker även att den här typen av eftertänksam, nyfiken och samhällskritisk film kan fungera som ett viktigt komplement till nyhetsmedier, som hon anser förlorat en del i trovärdighet.
- Efter Irakkriget står det väl fullständigt klart att mycket som gick ut som sanningar var fabricerad information. Man behöver inte vara konspiratoriskt lagd för att inse det.
På festivalkontoret råder full aktivitet. Trots många människor på liten yta verkar allt fungera smidigt - ett slags kontrollerat kaos. Jannike Åhlund är aningen trött, det blir inte mycket sömn under festivalen konstaterar hon.
Som spindeln i nätet sitter hon i ett rum fullt med små, numrerade och färgglada lappar. Alla lappar representerar en film och nog verkar det en smula old-school i dessa datatider. Men det fungerar: Jannike Åhlund har koll på festivalens alla filmer.
Hon bläddrar entusiastiskt i programmet och fastnar för den tyska filmen De feta åren är förbi som ingår i Fighting the system, ett tema med ganska bitsk samhällskritik.
- Den är ganska rolig och gör upp med 68-generationen. En jättebra film. Och om man vill ha mer traditionell politisk film finns exempelvis Naomi Kleins dokumentär i militant sjuttiotalsstil. Två ganska olika filmer som ändå belyser faktumet att den politiska filmen är vital och levande.
Jannike Åhlund är noga med att poängtera att festivalen är mer än tung samhällsorientering och att man inte behöver akademiska högskolepoäng för att besöka festivalen.
Målsättningen är givetvis att hitta en balans mellan tyngre innehåll och mer lättsam underhållning. Det ska finnas något för alla, även om det kan låta som en populistisk klyscha, påpekar hon skrattande.
- Det är väl ytterst en smakfråga. Själv tycker jag det är helt klart intressant med djuplodande film, men samtidigt älskar jag intelligenta komedier.
Under rubriken Out of Africa presenteras ett flertal filmer från den afrikanska kontinenten. Festivalen har goda kontakter med Sydafrika vilket betyder att flera filmer kommer därifrån. Många filmer tar upp svåra frågor som spridningen av hiv/aids och folkmordet i Rwanda, men även här finns komedier och härliga vardagsbetraktelser, betonar Åhlund.
Ett exempel på det sistnämnda är 'kåkstadskomedin' Max and Mona, som för övrigt SVT visar måndag den 31 januari.
Cinemix är en viktig del av Göteborg filmfestival. Här finns möjlighet till möten med människorna bakom filmerna. Som alltid är det en mix av debatt, föreläsningar och även en del underhållning. Nytt för i år är att seminarierna äger rum på Respekts lokaler på Järntorget. Seminarieverksamheten knyter även den an till det afrikanska temat och i samarbete med Världskulturmuseet ges föreläsningen Rwanda revisited.
- Ingvar Carlsson var internationell granskare av FNs agerande i Rwanda och han kommer till den föreläsningen, säger Mia Eriksson Göthberg, Cinemixansvarig.
Göteborg Filmfestival
1979: Festivalen genomförs första gången. 17 filmer visades för cirka 3 000 besökare.
2005: Göteborg filmfestival är i dag Nordens största filmfestival. Mer än 400 filmer visas för cirka 100 000 besökare.
Invigningsfilm: Kocken, av Mats Ahren, med Kjell Bergkvist som sadistisk chefskock.
Cinemix: Seminarieprogram som är gratis för alla med festivalens medlemskort
Organisation: Festivalen drivs fortfarande som en ideell förening och leds av en styrelse. Sju personer är fast anställda. Till festivalproduktionen projektanställs cirka 40 personer och under festivaldagarna är 250-300 personer engagerade.
Festivalchef: Jannike Åhlund
Hederspresident: Ingmar Bergman