Fria.Nu

Tsunamin kunde ha orsakat en kärnkraftsolycka

Vid Indiens östkust ligger kärnkraftverket Kalpakkam. Det är alldeles nära Sri Lanka, som drabbades hårt av tsunamin, den stora vågen. Kärnkraftverket stängdes efter katastrofen. Myndigheterna säger att det inte är skadat. Men indiska myndigheter brukar inte berätta hela sanningen om allvarliga kärnkraftsolyckor. Nu bygger man ett nytt kärnkraftverk i ett drabbat område. Många människor är oroliga för det.

En mycket stor våg dödade massor av människor i Sydostasien på annandagen. Sri Lanka och Indonesien drabbades värst. Nära Sri Lanka ligger den indiska delstaten Tamil Nadu. Mellan Sri Lanka och Tamil Nadu ligger ett sund, en liten bit hav, som heter Palk Straits.

I Kalpakkam i Tamil Nadu finns ett kärnkraftverk. Efter katastrofen sa chefen för DAE att kärnkraftverket i Kalpakkam inte var skadat. DAE är myndigheten som sköter kärnkraftverken i Indien. Men nästa dag stängdes kärnkraftverket. Man sa att pumparna hade gått sönder. Pumparna ska pumpa in vatten från havet för att kärnkraftverket inte ska bli för varmt. Nästa dag bjöd DAE in några journalister som fick komma och titta på kärnkraftverket. DAE ville visa att ingen strålning hade kommit ut.

Men 30 personer som arbetade i kärnkraftverket dödades av den stora vågen. Om man hade trott att det kunde komma en så stor våg, hade de inte dött. Då skulle säkerheten ha varit bättre. Det finns bostäder nära kärnkraftverket för arbetarna. Men nu är det för farligt att bo där. Arbetarna får bo på en annan plats. Ingen kan säga när man kan öppna kärnkraftverket igen.

DAE bestämmer om kärnkraften i Indien. Men bryr de sig om säkerheten? Kan människorna i Indien lita på DAE? DAE ska varna alla om en olycka händer. Men flera gånger har de inte gjort det. De har hållit information hemlig. I mars 1999 läckte tungt vatten ut från kärnkraftverket i Kalpakkam. Men myndigheterna sa att läckan var ofarlig. I januari 2003 var det en läcka igen. Men myndigheterna sa att det inte var det. Media skrev om läckan. Forskare sa att det var en läcka och att DAE måste säga det. Till slut sa DAE att det var en läcka. Men då hade det gått sex månader.

Det finns kärnforskning också i Kalpakkam. Men myndigheterna kontrollerar inte alla ställen där man forskar. M R Sreenivasan är kärnfysiker. Han har varit ordförande i atomenergikommissionen. M R Sreenivasan säger:

– DAE måste undersöka säkerheten och berätta för människor.

I Koodankulam, nära Kanyakumari, bygger man ett nytt stort kärnkraftverk. Många är oroliga för att ha ett kärnkraftverk där. Miljörörelser och människor som bor i området protesterar. Den 30 oktober var det en stor protest. Amritajnana Tapaswini, en religiös ledare, träffade S K Agrawal som är chef för bygget. Hon varnade Agrawal för att fortsätta att bygga.

– Du har mycket pengar och mycket teknik. Du kan bygga ett kärnkraftverk. Men kom ihåg att det finns högre krafter i världen som du inte förstår, sa Tapaswini till Agrawal.

Området där man bygger kärnkraftverket drabbades mycket hårt av den stora vågen den 26 december 2004. Forskare har sagt att en sådan våg aldrig skulle drabba kusten i Tamil Nadu.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Japan kan återuppta kärnkraft

Trots folkligt motstånd vill regeringen återuppta kärnkraftsproduktionen som stoppades efter katastrofen i Fukushima.

Fria Tidningen

Historisk protest mot kärnkraft

Uppemot 100 000 taiwaneser deltog i lördags i vad som kan ha varit landets största manifestation mot kärnkraft någonsin.

Fria Tidningen

Ökande misstro mot japanska regeringen

Misstron mot den japanska regeringen är stor efter de motstridiga uppgifter som lämnats om den radioaktiva strålningen från Fukushima. Regeringen anklagas även för att ha agerat slappt gentemot kärnkraftsverkets ägare Tepco. Nu tar det civila samhället allt fler egna initiativ för att förmå regeringen att ta ett större ansvar för katastrofen.

Fria Tidningen

Fukushima skapar fortfarande problem

Efter kärnkraftskatastrofen i Fukushima måste flera hundratusen ton förorenat vatten nu tas om hand. Men reningsprocessen är en kamp mot klockan eftersom mängden radioaktivt kylvatten hela tiden ökar.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu