Stockholms Fria

Om hur vi överlever som parasiter

Förälskelse är inte så enkelt som det låter. Minns du sist du var förälskad? Minns du hur konstig man blir och hur illa man mår? Minns du hur du kunde gå genom eld med din brinnande förälskelse rusande i blodet? 'Det finns tre typer av människor som är kreativa: fulla människor, förälskade människor och fattiga människor.

Jag var inte full, jag var inte fattig men jag var förälskad, och nu visste jag vad jag skulle göra.' Mannen som älskade Yngve handlar om Jarle Klepp, en kille på 17 år som bor i Stavanger i Norge. Han går på gymnasiet, lyssnar på musik, spelar i band, hånglar med sin flickvän och är arg på USA. Jarles liv är som vilken 17-årings liv som helst. Han bor med sin mamma och bråkar med sin pappa, han dricker öl på helgerna och hans största idol är Mathias Rust (en 19-åring som flög in i Sovjet för att landa på Röda torget mitt i hjärtat av kommunismen 1987). Detta är en roman om kärlek och det är en roman om förändring. Boken handlar om hur världen har förändrats från 1980-talet till i dag, den handlar om hur Jarle förändras och den handlar om vilka saker det är som egentligen spelar någon roll för vem man är/blir. Jag tycker att det är en extra skön bok eftersom den inte är skriven ur homosexuell synvinkel. Detta är en av de mycket få böcker som hjälper till att försöka fylla tomrummet av litteratur för bisexuella ungdomar. Vad mer kan jag säga än Bravo!

Boken har många olika bottnar, men framför allt handlar den om känslor, om våra försvarsmekanismer, om hur vi klamrar oss fast vid vissa, konstiga saker, ibland för att komma närmare någonting annat än det vi klistrar oss mot. Den handlar om hur vi överlever som parasiter och som, jag vet inte, ologiskt tänkande, överanalyserande kryptiska varelser som kallt beräknar var och en av våra motståndares, våra mest älskade vänners, känslor och utspel. Den handlar om hur man kan runka som besatt till brudar i rosa spetsunderkläder bara för att markera för sig själv att man fortfarande tänder på brudar i rosa spetsunderkläder. Den handlar om hur svårt det är att se klart när man blir förälskad och om hur svårt det kan vara att känna igen förälskelsen när den kommer i oväntad form. Detta är en bok med riktigt lyckligt slut. Kanske. Mannen som älskade Yngve är en vacker bok som inte korsar samma gränser som man tror att den ska. En rättelse bara; Tore Renberg skriver att förälskelsen aldrig är rädd och 'Om människan fruktade lika lite som förälskelsen skulle vi vara oövervinnerliga.'

Det är vi.

Fakta: 

LITTERATUR
Mannen som älskade Yngve

Författare: Tore Renberg och Peter Törnqvist

Bokförlag: Norstedts

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Anna Nicole är död - leve Aftonbladet!

Anna Nicole Smith är död. Det var torsdagen den 8 februari som Smith föll ihop på ett hotellrum i Florida. Smith har tillryggalagt en lång karriär som modell, men även som hemmafru (en yrkeskategori som en mycket hög andel av USA:s medborgare tillhör).

Stockholms Fria

Weisberg gör Fi:s program till praktik

Aftonbladet gör klippdockor, media skvallrar om personkonflikter och 1600-talsbegreppet 'häxjakt' får chans till en revival. Varför är Feministiskt initiativ ett så stort hot och för vem?

Stockholms Fria

Svår balansgång att göra ungdomsfilm

Emma Hamberg och Hella Joof är lika exalterade båda två. Vi träffas några timmar innan Linas kvällsbok gör premiär på vita duken och det riktigt känns hur det pirrar i magen på dem. För Emma Hamberg har det svåraste varit att inte få sväva ut så mycket när hon gjort om sin bok till filmmanus.

Stockholms Fria

Märkligt att möta ikoner

Han har gjort över 60 filmer, jobbat med storheter som Andy Warhol och inspirerat band som Army of Lovers. Elinore Lindén Strand har träffat en ikon: gayregissören Rosa von Praunheim. Det blev allt annat än ett lyckat möte.

© 2024 Fria.Nu