Stockholms Fria

Weisberg gör Fi:s program till praktik

Aftonbladet gör klippdockor, media skvallrar om personkonflikter och 1600-talsbegreppet 'häxjakt' får chans till en revival. Varför är Feministiskt initiativ ett så stort hot och för vem?

Viljornas kamp - filmen om Fi har fått mycket kritik för att den visar på de splittringar som finns inom partiet - den fokuserar mer på inre stridigheter i partiet än på politiska sakfrågor, säger kritikerna. Personligen tycker jag att det är just personerna bakom Fi, deras konflikter och deras privata problem som utgör Fi:s politik.
Genom att fokusera på medias makt omvandlar dokumentärfilmaren Liv Weisberg Fi:s partiprogram till praktik. Hon förklarar varför partiet kom att bli så splittrat, hon avslöjar de intressen som ligger bakom tystandet av Fi och hon förklarar vad det egentligen är som gör ett feministiskt initiativ så radikalt.

Gudrun Schyman står på ett stort torg och under ett appelltal frågar hon alla partier i de valstugor som omger henne om de är för jämställdhet. Samtliga partier svarar ja. Om alla verkligen är för jämställdhet, borde vi då inte leva i ett jämställt samhälle?

Feministiskt initiativ pratar väldigt sällan i termer av just jämställdhet, istället sätter man ribban högre. Man diskuterar många tunga politiska sakfrågor som rasism, hbtq-rättigheter och sexism, samtligt ur ett intersektionellt perspektiv. När jag ser Viljornas kamp förstår jag att Liv Weisberg lyckats omsätta den politiska agendan till pedagogisk praktik.
Då Weisberg frågar Devrim Mavi om de nazistiska dödshot som riktats mot henne börjar Mavi skaka, en tår stoppas hårt av hennes tröjärm. Tiina Rosenberg sitter hemma i sin soffa och erkänner ärligt inför kameran att hon är rädd... Mediedrevet mot Rosenberg kom att bli det längsta i svensk historia.
Viljornas kamp visar på ett genuint sätt upp det våld som utövas mot kvinnor, den visar på flatskräck och på häxifieringen och jakten av feminister och inte minst visar den på den sociala struktur som i mångt och mycket omöjliggör kvinnligt makthavande såväl på den politiska arenan som den mediala.
Fi blir bemötta med öppet våld på gator och torg och jag kan inte annat än häpnas över vilket stort hot Fi följaktligen måste utgöra för dessa våldsverkare.
Viljornas kamp är inte främst en film om stridigheter inom Fi - det är en film om den strid och kamp som Feministiskt initiativs medlemmar för varje dag. Kampen för att få vara den man är. Kampen för demokrati.
Liv Weisberg blottar politikens innersta väsen. Filmen visar människor som brinner för sin sak och som faktiskt vill någonting. Partiets talespersoner lyckas på ett magiskt sätt krossa den tjocka tv-skärmen, de lyser igenom med sina blickar och sina viljor på ett alldeles särskilt sällsynt sätt.
Weisberg avslutar sin film med att konstatera att "Feministiskt initiativ siktar mot EU-valet 2009."
Jag väntar med spänning på att få se hur det går.

Fakta: 

Viljornas kamp - filmen om Fi.
En dokumentär av Liv Weisberg
Finns att se på www.svt.se

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Anna Nicole är död - leve Aftonbladet!

Anna Nicole Smith är död. Det var torsdagen den 8 februari som Smith föll ihop på ett hotellrum i Florida. Smith har tillryggalagt en lång karriär som modell, men även som hemmafru (en yrkeskategori som en mycket hög andel av USA:s medborgare tillhör).

Stockholms Fria

Svår balansgång att göra ungdomsfilm

Emma Hamberg och Hella Joof är lika exalterade båda två. Vi träffas några timmar innan Linas kvällsbok gör premiär på vita duken och det riktigt känns hur det pirrar i magen på dem. För Emma Hamberg har det svåraste varit att inte få sväva ut så mycket när hon gjort om sin bok till filmmanus.

Stockholms Fria

Märkligt att möta ikoner

Han har gjort över 60 filmer, jobbat med storheter som Andy Warhol och inspirerat band som Army of Lovers. Elinore Lindén Strand har träffat en ikon: gayregissören Rosa von Praunheim. Det blev allt annat än ett lyckat möte.

Shortbus handlar främst om USA

Vad är USA? För Shortbus-regissören John Cameron Mitchell är det drömmen om frihet, att få vara den man är och leva med vem man vill. SFT har träffat Mitchell för ett samtal om elfte september, sex och utanförskap.

Stockholms Fria

© 2025 Fria.Nu