Fria.Nu

KG Hammar söker gemenskap och trygghet

Ami Lönnroth har intervjuat den svenske ärkebiskopen KG Hammar. Tillsammans har de funderat över livet, döden, orättvisorna och framför allt över gud.

Uppvuxen i Sveriges bibelbälte är jag personligen ganska trött på gud, jag tycker inte om honom/det och jag tycker inte om hans/dess undersåtar. Kyrkan är min fiende och nej, jag älskar inte min fiende, jag vänder inte andra kinden till, jag blir förbannad och slår tillbaka, åtminstone tills de ber om ursäkt och slutar slå mig med sina ord och knutna nävar. KG Hammar är dock inte guds undersåte, han har en gudssyn som jag ser som positiv.

Kanske är KG Hammar mest känd för att han är vänster. Det pratas mycket om hans bojkott av Israel, om hans motstånd mot USAs krig i Irak och om hans samarbete med Elisabeth Olsson om hennes kristna utställning Ecce homo. I min värld är det inte provokativt att undvika israeliska apelsiner men i kyrkan tycks det vara det, där behövs en sån som KG Hammar, han är ett annorlunda och nyttigt tillskott i den kristna debatten och hans gudssyn förvånar många - även mig; 'Jag tror att det är viktigt att man säger att man inte tror på Bibeln' är en av meningarna från denna bok som jag kommer att ha med mig i tankarna nästa gång en grupp kristna missionärer vill frälsa, bota eller straffa mig.

Jag har inte sanningen, jag söker den är en bok fylld till bredden med ifrågasättande men den är också fylld av en stark kärlek och en tro på något stort och vackert, ett sökande efter något att finna trygghet och tillit i, något att känna gemenskap i. Det var väl därför man uppfann gud från första början och jag tror inte att detta är bara av ondo. Det vore nyttigt för flera av oss att leta efter gemensamma kärlekstankar att samlas kring även om dessa (enligt en religionsmotståndare som jag) inte nödvändigtvis måste finnas just inom buddhismen, hinduismen, judendomen, islam eller kristendomen.

Fakta: 

LITTERATUR
Jag har inte sanningen, jag söker den

Författare: KG Hammar och Ami Lönnroth
Bokförlag: Ordfront

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Anna Nicole är död - leve Aftonbladet!

Anna Nicole Smith är död. Det var torsdagen den 8 februari som Smith föll ihop på ett hotellrum i Florida. Smith har tillryggalagt en lång karriär som modell, men även som hemmafru (en yrkeskategori som en mycket hög andel av USA:s medborgare tillhör).

Stockholms Fria

Weisberg gör Fi:s program till praktik

Aftonbladet gör klippdockor, media skvallrar om personkonflikter och 1600-talsbegreppet 'häxjakt' får chans till en revival. Varför är Feministiskt initiativ ett så stort hot och för vem?

Stockholms Fria

Svår balansgång att göra ungdomsfilm

Emma Hamberg och Hella Joof är lika exalterade båda två. Vi träffas några timmar innan Linas kvällsbok gör premiär på vita duken och det riktigt känns hur det pirrar i magen på dem. För Emma Hamberg har det svåraste varit att inte få sväva ut så mycket när hon gjort om sin bok till filmmanus.

Stockholms Fria

Märkligt att möta ikoner

Han har gjort över 60 filmer, jobbat med storheter som Andy Warhol och inspirerat band som Army of Lovers. Elinore Lindén Strand har träffat en ikon: gayregissören Rosa von Praunheim. Det blev allt annat än ett lyckat möte.

© 2024 Fria.Nu