• Hillevi Nagel placerar ut sina bilder på Röda Sten
Göteborgs Fria

"Det här är jag och det här är vad jag känner"

Hillevi Nagel har arbetat som frilansande fotograf i många år. Men det är först nu hon vågar kalla sig fotograf på riktigt. På lördag öppnar hennes utställning 'Det finns inte ord' på Röda Sten.

I Röda Stens utställningslokaler går Hillevi och funderar på hur bilderna ska placeras i det stora, kala rummet. Utställningen kom till efter lång tids grubblande över en röd tråd i många års material.

- Jag har samlat bilder under lång tid, men inte kunnat sammanföra dem förrän nu.

Hon har kommit till insikt över vad hon vill göra med fotona.

- Jag vill visa: det här är jag och det här är vad jag känner, säger hon.

Bilderna är personliga men ändå allmänmänskliga. De är enkla och vackert nakna, men med budskap som sträcker sig bortom skönheten. Hillevi är orolig att människor ska avfärda fotona som banala. Trots hennes bestämda vilja att från och med nu våga tro på sig själv finns lite osäkerhet kvar. Eller kanske ska det kallas ödmjukhet.

- Jag har varit livrädd för den här utställningen. Det är mycket läskigare att ställa ut foton än att ge ut en bok. Men nu har jag bestämt mig för att mina foton kan ha intresse för andra, säger hon.

Boken som kom ut i september heter 'Det finns inte ord' och innehåller fotografier blandat med dikter. Orden berör Hillevis avståndstagande från Jantetänkandet, men också hennes resa genom livet. De handlar om försoning på samma gång som de betecknar ett avstamp för att påbörja något nytt.

Som frilans har hon tidigare jobbat en hel del för den fackliga pressen. Men hon tröttnade på att göra korta jobb, och på den 'fula beskärningen' i många av tidningarna. I konstnärligt fotografi finns större möjlighet att själv ha kontroll över materialet.

Utställningen 'Det finns inte ord' är startskottet för fler. Ett medel att komma vidare. Redan är Hillevis nästa projekt i full gång. Även det blir dokumentära fotografier, från ett hospice där människor befinner sig i livets slutskede.

- Jag vill berätta om vad som egentligen är viktigt i livet, säger Hillevi.

Hennes eget val att bli fotograf var baserat på känsla.

- Jag fastnade för fotografi eftersom det fick mig att bli totalt koncentrerad, helt uppslukad av något, säger hon.

Utställningen pågår till den 21 november.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Extrem framställning av arbetarklassen

Medias schabloner skymmer de vanliga människorna. Medielogiken gör att det extrema visas före normalitet. Arbetare och invandrare skildras som passiva och udda och överklassen får agera experter.

Göteborgs Fria

Röda Sten får efterlängtat bidrag

Röda Sten har fått 100 000 kronor av Europeiska Socialfonden till nya projekt i vår.

- Det är en kvalitetsstämpel. De ger inte pengar till vad som helst, säger Per Hållén, ordförande i Röda Stens styrelse.

Göteborgs Fria

Sveriges nya kulturkostym

Ungdomar och invandrare bör vara med och sy Sveriges nya kulturkostym. Det tycker hiphoparen Enver Ramirez som rappade vid en debatt om kulturpolitikens nya kläder i Folkets hus förra veckan.

Göteborgs Fria

Karneval som hyllar integrationen

Under hela året har föreningar i Hammarkullen svettats under förberedelser inför årets karneval. Limmat paljetter och putsat fjädrar till kostymer. Finslipat trumvirvlar till karnevalståget och övat danssteg till uppvisning.

Göteborgs Fria

"Film ska tala till hjärtat - inte hjärnan"

- Konst är forskning i livet, tycker Johan Lundborg.
Han är 26 år och filmregissör. Eller kanske konstnär?
- Film är konst i allra högsta grad, så då är väl jag konstnär.

Göteborgs Fria

© 2023 Fria.Nu