Göteborgs Fria

Karneval som hyllar integrationen

Under hela året har föreningar i Hammarkullen svettats under förberedelser inför årets karneval. Limmat paljetter och putsat fjädrar till kostymer. Finslipat trumvirvlar till karnevalståget och övat danssteg till uppvisning.

Till helgen fylls Hammarkullen återigen av rytmer, exotiska dofter och färgsprakande dräkter. Den 29:e Hammarkullekarnevalen sätter igång på fredag. Ett fyrtiotal dans- och musikgrupper kommer att uppträda på två scener hela helgen, de flesta från Hammarkullen. Uppträdanden, marknad med mat och prylar från hela världen och karnevalståget förväntas locka runt 50 000 besökare under tre dagar. Tåget är en höjdare man inte får missa tycker karnevalsgeneral Tony Parath.

- Har du inte sett det måste du komma och se det, det är helt enormt. Det är så mycket färg och form, säger han.

I en praktfull orm kommer ett femtontal dansgrupper att vid lunchtid på lördagen och söndagen röra sig genom Hammarkullen. Nytt för i år är att en grupp homosexuella deltar i tåget. Det är viktigt att de är med tycker Tony Parath.

- Vi tycker att det är viktigt att många olika grupper får delta i karnevalen, säger han.

Det återkommande temat för karnevalen är mot rasism och främlingsfientlighet. Tony Parath menar att det symboliserar integrationen i Hammarkullen.

På scenlistan under helgen står bland andra Eritreanska kvinnoföreningen och kurdiska kulturföreningen. Det är latinamerikansk afton på fredagen, vuxenkarneval på lördagen och på söndagen är det barnens tur att uppträda. Strax efter klockan tre på lördagseftermiddagen kommer det enda svenska inslaget på karnevalen, musikgruppen Kråkstråk.

- Men svenskarna har ökat sin styrka med 150 procent, nu är de fem i gruppen istället för två som förra året, säger Tony Parath.

I år blir det också rekord i antal marknadsstånd.

Det tar tid och kraft att organisera en så stor folkfest. Tony Parath berättar att femtio personer har jobbat ideellt under året för att få det hela att gå ihop. Huvuddelen av pengarna till evenemanget kommer från kommunen. Tony Parath är heltidsanställd för uppdraget som general och ledare för karnevalskommittén. Det är ett jobb han brinner för.

- När du kommer till karnevalen och känner lukten från matknallarna och tränger dig in bland allt folk... Det är en sån upplevelse så det går inte att beskriva.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Extrem framställning av arbetarklassen

Medias schabloner skymmer de vanliga människorna. Medielogiken gör att det extrema visas före normalitet. Arbetare och invandrare skildras som passiva och udda och överklassen får agera experter.

Göteborgs Fria

Röda Sten får efterlängtat bidrag

Röda Sten har fått 100 000 kronor av Europeiska Socialfonden till nya projekt i vår.

- Det är en kvalitetsstämpel. De ger inte pengar till vad som helst, säger Per Hållén, ordförande i Röda Stens styrelse.

Göteborgs Fria

"Det här är jag och det här är vad jag känner"

Hillevi Nagel har arbetat som frilansande fotograf i många år. Men det är först nu hon vågar kalla sig fotograf på riktigt. På lördag öppnar hennes utställning 'Det finns inte ord' på Röda Sten.

Göteborgs Fria

Sveriges nya kulturkostym

Ungdomar och invandrare bör vara med och sy Sveriges nya kulturkostym. Det tycker hiphoparen Enver Ramirez som rappade vid en debatt om kulturpolitikens nya kläder i Folkets hus förra veckan.

Göteborgs Fria

"Film ska tala till hjärtat - inte hjärnan"

- Konst är forskning i livet, tycker Johan Lundborg.
Han är 26 år och filmregissör. Eller kanske konstnär?
- Film är konst i allra högsta grad, så då är väl jag konstnär.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu