Beskatta de rika | Fria.Nu
Lennart Fernström

Inledare


Lennart Fernström
Fria.Nu

Beskatta de rika

Så fel det kan bli. Tre partier som påstår sig vara de som står för solidaritet lägger fram ett gemensamt budgetförslag. Statsministern väljer i regeringsförklaringen att lyfta fram att det nu är en fördelningspolitisk satsning som gäller. Så bra! Slut på ökade klassklyftor. Slut på ökat antal fattiga.

Nej, så bra var det inte. Den röd-gröna sörjan blir alltmer grådaskig. Förmögenhets- och arvskatten, de enda medlen som finns för att omfördela från dem som har ett överflöd till dem som inte har, ska avskaffas. Omfördelningen innebär återigen mer åt dem som redan har och inte tvärtom, precis som det gjort under de sex år som de rödgröna samkört. Argumenten för att inte ta av dem som redan har är ytterst tunna. Två saker har lyfts fram. Det första är att de som bor i hus i attraktiva lägen och därmed har höga taxeringsvärden drabbas av dubbel beskattning trots att de kanske inte har någon annan rikedom än sitt hus. Det är förstås inte hållbart att folk tvingas från sitt hem på grund av en skatt. Men vad är poängen med att ta bort förmögenhetsskatten då? Varför inte ta bort själva problemet - fastighetsskatten? Fastighetsskatten drabbar nästan alla som bor. Hyresrätt, bostadsrätt, eget hus - det spelar ingen roll. Alla drabbas av den, rik som fattig. Förmögenhetsskatten däremot tar från de som har stora förmögenheter (i fastigheter eller på annat sätt). Fastigheter bör naturligtvis, som andra förmögenheter, bara beskattas en gång. Men de och alla andra förmögenheter bör beskattas.

Det andra argumentet är att familjeföretag inte kan gå vidare inom familjer när arvsskatten blir för stor. Nähä? Och vad är problemet med det? Låt i stället företagen gå över till dem som har byggt upp dem, de anställda. Det är de, och inte den som råkar vara född i familjen, som är de rättmätiga ägarna.

Men det är klart, i ett sådant samhälle skulle ju inte den socialdemokratiska retoriken fungera länge.

ANNONS

© 2021 Fria.Nu