Stockholms Fria

Festival ger liv åt Sveriges kulturliv

Det är dans, teater och kultur. Men även möten, samtal och fest. Göteborg Dans & Teater-festival sparar inte på krutet när den för sjätte gången bjuder upp till dans och teater i Göteborg. Men så är det också Sveriges enda internationella festival för modern scenkonst.

Det är inte helt enkelt att förstå vad den egyptiske mannen på scenen menar. Han pratar snabbt och energiskt på arabiska och den engelska textningen hänger inte riktigt med. Den egyptiska regissören Ahmed El Attars uppsättning Mother, I Want To Be A Millionaire ställer sina krav på publiken. Men det är annorlunda, experimentellt och internationellt.

Och det är framför allt den internationella andan i som känns i Göteborg Dans & Teater-festival. Sedan 1994 har hela världen bjudits in till Göteborgs kulturscen vartannat år. Västsverige har ett mångårigt samarbete inom scenkonsten med Egypten, men även länder som Libanon, Holland och Kanada finns representerade i sammanlagt ett 50-tal föreställningar på femton olika scener runt om i Göteborg.

Syftet med festivalen är att ge liv åt Sveriges och Skandinaviens kulturliv samt att bjuda både publik och deltagare på en kulturfest och spännande möten. Festivalen har i år valt att inte fokusera på något särskilt tema. Det handlar om livet och om scenkonsten i alla dess former vilket har resulterat i ett program späckat med allt från enkla monologer till uppsättningar som flörtar vilt med den moderna tekniken.

Men Göteborg Dans & Teater-festival är inte bara dans och teater. Den inbjuder även till nycirkus i regi av Charlie Chaplins dotterson James Thiérrée, som i år gästar festivalen för andra gången.

Och på Röda Sten, vackert placerat vid vattnet, framträder ett fyrtiotal nordiska performanceartister under namnet Nordic Excellence. En uppföljare till Perfect Performance som gick av stapeln på Kulturhuset i Stockholm förra året.

Ett annat intressant inslag på festivalen är Inblick/Utblick, ett samarbete med Göteborgs universitet och Teaterhögskolan där teater, scenkonst och kultur avhandlas.

Men det handlar inte om debatter över vem som ska få mest kulturbidrag eller vem som bör bli näste chef på Dramaten.

Utan snarare om samtal där även publiken bjuds in. Vad byter man egentligen i ett kulturutbyte, det framtida danssamhället, scenkonsten i mellanöstern eller kulturens roll i Sveriges internationella samarbete. Inget ämne är för stort eller för litet på Göteborgs Dans & Teater-festival.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

En lektion i livsglädje

Vad skulle du göra om du fick veta att du bara har några veckor kvar att leva? Resa jorden runt? Hoppa bungyjump? Skaffa en älskare? Leva var dag som om den vore din sista?

Göteborgs Fria

Slagfärdig samhällskritik i små tarvliga historier

Det är inte svårt att hitta samhällskritiska knockar i Jonas Ulfvarsons novellsamling Hålet och Andra Små Tarvliga Historier. Det är en mörk och dyster verklighet som målas upp där författaren förfärar, äcklar och förfärar igen.

Göteborgs Fria

Lyckade dagar när Hammarkullen bjöd på fest

Göteborgskalaset - släng dig i väggen. I helgen var det Hammarkullekarnevalen som gällde. Under tre dagar vallfärdade människor från hela Göteborg till Hammarkullen för att ta del av dans, fest och musik.

Göteborgs Fria

Porr - vid yttrandefrihetens gräns

Var går gränsen mellan pornografi och yttrandefrihet? Det var huvudfrågan när nätverket Feministiskt forum bjöd in till seminarium på ett fullsatt Café Hängmattan den 6 maj.

Göteborgs Fria

Här kan verkligen alla ställa ut

55 kvadratmeter, omgivna av vita väggar där det hänger färglada tavlor. Det skulle kunna vara vilket galleri som helst. Men Galleri Verkligen på Övre Husargatan i Linnéstaden är inte riktigt som andra gallerier. Här får vem som helst ställa ut.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu