Göteborgs Fria

Här kan verkligen alla ställa ut

55 kvadratmeter, omgivna av vita väggar där det hänger färglada tavlor. Det skulle kunna vara vilket galleri som helst. Men Galleri Verkligen på Övre Husargatan i Linnéstaden är inte riktigt som andra gallerier. Här får vem som helst ställa ut.

- Vi tror att det finns mycket bra konst som inte får en chans att visas annars, säger Oscar Plasidius som tillsammans med Fredrik Kjellgren har startat upp Galleri Verkligen.

Galleriet riktar sig främst till oetablerade konstnärer och det finns inga krav på varken erfarenhet eller utbildning.

- Tanken är att detta ska vara en mötesplats och en grogrund för konstnärer och konstintresserade. Man ska även få göra misstag, säger Oscar.

Under de tre veckor som galleriet varit öppet har tre utställningar hunnit äga rum där foton, skulpturer, kläder, tavlor och en ljud- och ljusinstallation har visats.

- Vi vill vidga konstbegreppet så mycket det går. Vi ser det ur ett större perspektiv, säger Fredrik.

För 4500 kronor står galleriet till utställarens förfogande under en vecka. Pengar som enligt Fredrik och Oscar betalar igen sig då utställarna säljer sin konst eftersom galleriet inte tar ut någon procent på det som säljs.

Utställarna har via galleriet även tillgång till ett band och en diskjockey som de kan använda på till exempel vernissagen.

- Vi vill att det ska vara avslappnat. Man ska kunna komma hit, ta ett glas vin och bara ha trevligt, säger Oscar.

Men trots att vem som helst får ställa ut sin konst tror varken Fredrik eller Oscar att det påverkar kvalitén.

- Vem bedömer vad som är kvalité? Ta kafékonst och ställ ut på Moma (Modern Museum of Art) i New York och plötsligt anser folk att det är fin konst, säger Fredrik.

Just nu visar Galleri Verkligen en utställning av Sofia Sten och Åsa Persson på temat vilda djur och den konsumerande människan.

- Här vågar man visa vad man gör, säger Sofia som tidigare har gått på konstskola och nu arbetar som bildlärare.

- Något sådant här har saknats och det säger många. Det här behövs.

Fotnot: Galleri Verkligen ligger på Övre Husargatan 23 och är främst öppet på kvällar och helger.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Festival ger liv åt Sveriges kulturliv

Det är dans, teater och kultur. Men även möten, samtal och fest. Göteborg Dans & Teater-festival sparar inte på krutet när den för sjätte gången bjuder upp till dans och teater i Göteborg. Men så är det också Sveriges enda internationella festival för modern scenkonst.

Stockholms Fria

En lektion i livsglädje

Vad skulle du göra om du fick veta att du bara har några veckor kvar att leva? Resa jorden runt? Hoppa bungyjump? Skaffa en älskare? Leva var dag som om den vore din sista?

Göteborgs Fria

Slagfärdig samhällskritik i små tarvliga historier

Det är inte svårt att hitta samhällskritiska knockar i Jonas Ulfvarsons novellsamling Hålet och Andra Små Tarvliga Historier. Det är en mörk och dyster verklighet som målas upp där författaren förfärar, äcklar och förfärar igen.

Göteborgs Fria

Lyckade dagar när Hammarkullen bjöd på fest

Göteborgskalaset - släng dig i väggen. I helgen var det Hammarkullekarnevalen som gällde. Under tre dagar vallfärdade människor från hela Göteborg till Hammarkullen för att ta del av dans, fest och musik.

Göteborgs Fria

Porr - vid yttrandefrihetens gräns

Var går gränsen mellan pornografi och yttrandefrihet? Det var huvudfrågan när nätverket Feministiskt forum bjöd in till seminarium på ett fullsatt Café Hängmattan den 6 maj.

Göteborgs Fria

© 2023 Fria.Nu