Stressen sprider sig lätt
Jag har en akilleshäl som jag delar med många andra i detta samhälle: jag stressar för mycket, skriver Jarmo Juhani Riihinen.
HÄLSA Man skulle nog kunna säga att jag lever rätt hälsosamt på flera sätt: jag rör mig mycket och har på senare år även förbättrat mina kostvanor. Men jag har en akilleshäl som jag delar med många andra i detta samhälle: jag stressar för mycket.
I mitt fall är en viktig orsak till stressen att jag tar på mig mer än vad jag klarar. När jag tidsplanerar glömmer jag många småsaker som också behöver ordnas. Dessutom tänker jag inte alltid på att jag är beroende av andra människor för att få sakerna gjorda. Men det brukar inte dröja så länge förrän jag inser att jag tagit på mig en för stor börda. Signalsubstanserna i kroppen mobiliseras för kamp: jag blir orolig och hjärnan börjar febrilt söka lösningar på problemen - så intensivt att jag ofta vaknar på natten efter några timmars sömn med nya idéer på hur jag ska komma ur knipan. Jag brukar då tända lampan och skriva ner idéerna på en lapp.
Raderna på lappen kan kanske hjälpa lite men de tar inte bort stressen. Ett annat exempel på stressymptom är de milda men tydliga spykänslor i maggropen som jag upplever när ytterligare arbetsuppgifter läggs på mina axlar. Det har hänt att jag under flera veckor har haft den obehagliga känslan lurande någonstans nedanför svalget.
Varje person har säkert lite olika sätt att reagera på skadlig stress, men i stort är stress ett mycket vanligt fenomen i det moderna samhället. Att det inte direkt är hälsosamt har man nog vetat länge, men nyligen kom en rapport från brittiska forskare som visade storleksordningen på riskerna. Studien visade att stress i arbetslivet ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom och att personer under 50 år som har ett stressigt arbete har nästan 70 procents ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom jämfört med dem som har ett lugnare jobb. En förklaring till fenomenet är att stress påverkar den del av nervsystemet som styr hjärtats rytm. Hjärtat blir då sämre på att ändra mellan arbete och vila vilket sliter på hjärtat. En annan effekt är att för mycket stresshormon skadar blodkärlen som åldras i förtid.
Det finns många olika orsaker till stressen och de varierar mellan personer i olika livssituationer. Men åtminstone i arbetslivet tycks stress i hög grad vara kopplat till bristande kontroll över den egna arbetssituationen. Anställda som styrs av andra blir alltså mer stressade än de personer som befinner sig i en situation där de kan bestämma över sitt eget arbete.
Ett fenomen som jag tycker är värt att uppmärksamma är informationstressen och hur den fortplantar sig. Med modern kommunikationsteknologi - bland annat e-post och mobiltelefoner - är det lätt att nå personer. Fast mer korrekt vore att säga att det har blivit lättare att försöka nå personer. För många - förmodligen stressade - personer har anpassat sig till den nya tekniken genom att bli mycket restriktiva med att svara på e-postbrev och missade telefonsamtal. I praktiken är det riktigt svårt att nå dessa personer. På så sätt sprids stressen från de onåbara till dem som behöver nå dem.
Vad kan man då göra åt stressen? Regelbunden avkoppling och meditation hjälper säkert, men i grunden handlar det om att acceptera att man inte hinner med så mycket som man tror. För det hänger inte bara på en själv vad man hinner med och klarar.