Fria.Nu

Därför behöver vi mindfulness

<b>HÄLSA</b> Något som är lika 'inne' som grönt te, vilket artikeln Grönt te tros kunna hjälpa mot diabetes handlar om, är mindfulness och andra mentala träningsformer. Till exempel när jag för ett par år sedan ville skriva in mig på en meditationskurs gick det inte - det var fullbokat flera månader framåt.

Men om det är så att vår hjärna behöver tid för stilla koncentration - varför har evolutionen inte ordnat så att vi mediterar eller fokuserar naturligt? Vi har ju ett medfött behov av att äta, sova och göra många andra saker.
Svaret är rimligen att vi biologiskt är anpassade för en annan tid, en annan värld. Genetiskt är vi fortfarande mycket lika jägare och samlare. Och i deras tillvaro var det tuffa krav som gällde: man skulle vara alert för att undkomma faror och för att få tag på mat för dagen.

I vårt samhälle ser farorna annorlunda ut. Vi råkar ytterst sällan ut för hungriga rovdjur utan det vi behöver se upp med är hot som kan ligga månader, år eller decennier fram i tiden. Vi kan behöva tänka på våra matvanor för att undvika framtida sjukdomar och vi kan behöva utbilda oss för att ha ett bra liv om flera år.
Därför vänder vi vår medfödda uppmärksamhet åt socialt liv, förströelse och för att stilla vår nyfikenhet. Och det är ingen brist på intryck. Vi har teve- och radioapparater kring oss, vi surfar på internet och vi har ett nästan oavbrutet brus från grannar och trafik omkring oss. Mitt intryck är att samhällslivet också breder ut sig alltmer över dygnet vilket innebär att tiden för stillhet och vila minskar.
Samtidigt som vi gillar att hålla oss informerade om allt möjligt tenderar informationsflödet att splittra vår uppmärksamhet. Därför kan det hända att vi känner oss okoncentrerade och oroliga.

Meditation, mindfulness och yoga är olika metoder för att samla oss och för att lära oss att fokusera.
Det är säkert nyttigt att ägna sig åt dessa mentala träningsformer. Men egentligen vore det bra om vi kunde leva i ett samhälle som är mer anpassat för människan som biologisk varelse. Vi kan förstås var och en göra mycket för att rensa bort onödiga intryck - vi behöver ju inte ständigt vara uppkopplade mot internet. Vi kan istället välja att vara ifred och att koppla av med andra människor eller med någon trivsam hobby.
Men vi rår inte över hela problembilden själva utan behöver få rimliga förutsättningar för stillhet och fokus. En viktig fråga är att bullret i samhället minskar. Larmet är ett stort problem, särskilt i större tätorter där störningarna kommer från bland annat trafik, grannar och ventilationsanläggningar. Det finns dock goda möjligheter att dels begränsa bullret vid källan, dels att skydda oss mot det i våra bostäder. Det kostar förstås en del pengar men minskat buller skulle ge mycket i ökad livskvalitet.

En annan sak som är viktig är att beslutsfattare och samhällsplanerare bevarar bra rekreationsområden i städernas närhet. Många människor föredrar fortfarande en stilla promenad i skogen framför exotiska träningsformer som meditation och yoga.
Det som är positivt är att det verkar finnas ett gryende intresse för stillhet och fokus. Kanske kan det leda till ett lugnare och mer harmoniskt samhälle på sikt.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Man behöver återhämtning

Hälsoredaktör Jarmo Juhani Riihinen går mot nya utmaningar och önskar alla läsare välbefinnande och god hälsa.

Möjligt att bromsa åldrandet?

Vissa teknikoptimister tror att en accelererande teknisk utveckling ska lösa problemen med sjukdomar och åldrande. Men i praktiken är det långt kvar till att människor kan bli odödliga.

Samhällsansvaret är misstolkat

Det finns en aspekt på samhällsansvar som de flesta inte tänker på när de lägger sin kraft på protester mot kraftvärmeverk och mobilmaster: samhällets ansvar för att skapa förutsättningar för ett hälsosamt liv, skriver Jarmo Juhani Riihinen.

Stressen sprider sig lätt

Jag har en akilleshäl som jag delar med många andra i detta samhälle: jag stressar för mycket, skriver Jarmo Juhani Riihinen.

© 2025 Fria.Nu