Fria.Nu

Man behöver återhämtning

Hälsoredaktör Jarmo Juhani Riihinen går mot nya utmaningar och önskar alla läsare välbefinnande och god hälsa.

HÄLSA Efter sju år lämnar jag nu Fria Tidningar. Jag har varit redaktör för sport- och hälsosidor och det har varit en spännande och stimulerande tid. Men det har också varit sju slitsamma och stressande år. Jag har ju nästan hela tiden haft ett annat heltidsjobb utöver det journalistiska arbetet.
Som hälsoredaktör har jag blivit mer mån om min egen hälsa och bland annat har jag lärt mig en del om hur hälsoexperterna anser att man bör äta. En sak som jag dock fortfarande behöver förbättra är relationen mellan arbete och vila. Ofta har jag jobbat hårt långa perioder vilket lett till en påtaglig trötthet. Det har nästan känts som att jag vadat i vatten. Antagligen har känslan av tröghet varit en försvarsmekanism för att skydda mig mot överansträngning.
Trots att vi lever i ett samhälle som är fullt av bekvämligheter är det vanligt med trötthet. En vanlig orsak är sömnstörningar - vilket behandlas i artikeln på denna sida - men trötthet kan också bero på hög arbetsbelastning, stress eller avsaknad av stimulans. Den sydafrikanske idrottsfysiologen Tim Noakes hävdar att tröttheten mest sitter i hjärnan. Detta märks kanske tydligast i uthållighetsidrotter. Om man - som jag ofta gör - springer långa distanser är det i regel inte någon konkret fysiologisk orsak som får en att sänka farten eller att stanna. Anledningen till att man vill vila är i stället de olustkänslor som växer fram i medvetandet.
Noakes teori kallas 'The Central Governor Model' och den går ut på att det undermedvetna bearbetar information från olika delar av vår kropp och sedan räknar ut hur mycket vi bör anstränga oss. Om vi anstränger oss mer än vad vi egentligen borde ger hjärnan signaler om att vi ska sakta ner. Vi upplever det som trötthet.
Noakes teori gäller inte bara i idrott utan även i vår vardag. Vi anstränger oss mer eller mindre från morgon till kväll och det handlar om såväl fysisk som mental ansträngning. Det handlar om många olika typer av belastning, men det förefaller som att vårt centrala nervsystem kan summera den totala belastningen på något märkligt sätt.
Något som verkar belasta psyket oväntat mycket är monotoni. Själv har jag ofta upplevt det och känt att livet handlar om att röra sig i en cirkel där de fasta noderna är frukostbordet, skrivbordet, och det skrivna ordet. De är alla bra platser på sitt sätt, men det är tråkigt att möta dem på liknande sätt dag efter dag, månad efter månad.
Variation och lekfullhet är bra och det har också idrottarna upptäckt. De som tränar hårt försöker att variera bland annat träningens innehåll och lägga in moment av lek i träningen.
Det intressanta är att man kan minska och skjuta upp tröttheten om man har roligt och är inspirerad. När man tittar på sport ser man ibland stjärnor som verkar få extra krafter att sätta in när de blir riktigt inspirerade.
Samtidigt ska man inte överskatta lusten och engagemanget. Det kan säkert göra arbetet roligt och även bidra till imponerande resultat. Men jag är säker på att perioder av intensivt arbete ändå kräver extra lång vila efteråt.
Samtidigt som jag slutar på Fria Tidningar byter jag också mitt andra jobb mot ett nytt. Det blir alltså fråga om en ny utmaning, och jag hoppas att kunna möta den utan att gå till överdrifter.
Jag önskar er välbefinnande och god hälsa!

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Möjligt att bromsa åldrandet?

Vissa teknikoptimister tror att en accelererande teknisk utveckling ska lösa problemen med sjukdomar och åldrande. Men i praktiken är det långt kvar till att människor kan bli odödliga.

Därför behöver vi mindfulness

HÄLSA Något som är lika 'inne' som grönt te, vilket artikeln Grönt te tros kunna hjälpa mot diabetes handlar om, är mindfulness och andra mentala träningsformer. Till exempel när jag för ett par år sedan ville skriva in mig på en meditationskurs gick det inte - det var fullbokat flera månader framåt.

Samhällsansvaret är misstolkat

Det finns en aspekt på samhällsansvar som de flesta inte tänker på när de lägger sin kraft på protester mot kraftvärmeverk och mobilmaster: samhällets ansvar för att skapa förutsättningar för ett hälsosamt liv, skriver Jarmo Juhani Riihinen.

Stressen sprider sig lätt

Jag har en akilleshäl som jag delar med många andra i detta samhälle: jag stressar för mycket, skriver Jarmo Juhani Riihinen.

© 2025 Fria.Nu