"Sluta fiska torsk i Kattegatt" | Fria.Nu
Fria.Nu

"Sluta fiska torsk i Kattegatt"

Ministrar i EU har träffats och talat om fiske. De bestämde att EU ska fiska mindre torsk år 2008. Men forskare säger att man måste sluta fiska torsk i havet runt Sverige. Annars tar all torsk slut.

Torsken håller på att ta slut i havet runt Sverige. Det är värst i Kattegatt. Myndigheten Fiskeriverket säger att man inte har hittat några torsk-yngel där. Därför är risken stor att torsken försvinner.EU-kommissionen ville minska torsk-fisket i Kattegatt med 25 procent. Men ministrarna bestämde att man bara ska minska fisket med 8 procent.Magnus Kindbom är politiskt sakkunnig i frågor om fiske. Han arbetar för regeringen. Han säger:– Man kan säga att EU har misslyckats. Sverige sa ja till att minska torskfisket med 25 procent.Forskare säger att ministrarna har fattat dåliga beslut. De tror att torsken kommer att ta slut. Henrik Svedäng är forskare vid Havsfiskelaboratoriet i Lysekil. Han säger:– Det räcker inte att minska torskfisket med åtta procent.Han säger att flera fiskar redan har tagit slut i Kattegatt, till exempel koljan, blekan och slätrockan. Han säger att man borde sluta helt att fiska i Kattegatt. Det sa Internationella havsforskningsrådet redan år 2002.

Magnus Kindbom säger att regeringen i Sverige säger ja till att sluta fiska torsk.– Tidigare har Sverige krävt att ingen skulle få fiska i Kattegatt. Men då fick vi inte vara med och diskutera.

Wiwi-Anne Johansson är riksdagsledamot för vänsterpartiet. Hon tycker att Magnus Kindbom har fel. Regeringen ställer för lite krav på andra länder och på företag, säger hon.

Greenpeace kom till EU-ministrarnas möte för att visa vad de tyckte. De började med att mura igen sju dörrar till huset där mötet var.– Många har sagt att det var bra gjort. Fisket kan förstöra hela havet, säger Dima Litvinov från Greenpeace.Litvinov tycker att de svenska politikerna gjorde ett dåligt jobb.– Regeringen har sagt att fisket ska följa vad forskarna säger och vad naturen tål. Men jordbruksministern lyckades inte förklara det för de andra, säger han.

Magnus Kindbom säger att Sverige stödde EU-kommissionens förslag. Enligt Greenpeace var det ett bra förslag, säger han.– Vi är inte nöjda. Det är olyckligt att EU inte lyssnar på forskarna. Men vi lyckades göra beslutet bättre.

Henrik Svedäng tycker att jordbruksdepartementet skyller ifrån sig. Jordbruksminister Eskil Erlandsson har visat att han inte lyssnar på forskarna, säger han.– Jag tror inte att han vet mycket om de här frågorna. Dessutom säger många politiker att forskare och fiskare måste komma överens. Men fiskare lever på fisket. Vi forskare vinner inte på att man slutar fiska. Vi har ett ansvar mot allmänheten för att berätta hur det är.

De senaste åren har 80 procent av torsken i Kattegatt försvunnit, säger Henrik Svedäng. Det är ungefär som det var i västra Atlanten utanför Kanada. På 1970-talet sa forskarna att torsken höll på att försvinna. Men man fortsatte att fiska tills torsken tog slut. Nu verkar det inte som om den kommer tillbaka.Lätt svenska: Malin Bergendal

Annons

Rekommenderade artiklar

”Det är och har alltid varit arbetsgivarens marknad”

Arbetsförmedlingschef Håkan Lindgren menar att Uppsala snart kommer att lämna utförsbacken på arbetsmarknaden. Men kommunalrådet Ilona Szatmari Waldau (V) befarar att det bara är en tillfällig trend att arbetslösheten minskat något.

Uppsala Fria

Insatser på försök för kvinnor som utförsäkras

Ett projekt initierat av Samordningsförbundet i Uppsala län ska om möjligt få långtidssjukskrivna kvinnor att återgå i arbete innan de utförsäkras. Olika stödinsatser provas ut på de 250 kvinnor som kommer att ingå i projektet.

Uppsala Fria

Arbetssökande på ojämlika villkor

Det finns olika sätt att tolka siffror. Det blir tydligt när Arbetsförmedlingen menar att det är glädjande att varannan arbetsköpare kan tänka sig att anställa en person med funktionsnedsättning. "Om man hade frågat hur många som kan tänka sig att anställa utan lönebidrag hade man troligen inte fått samma svar", säger Karen Fridriksdottir ordförande för Synskadades riksförbund i Uppsala-Knivsta.

Uppsala Fria

LO-protest mot passiv jobbpolitik

Bristen på en aktiv jobbpolitik är stor. Det menar LO som i torsdags manifesterade runt landet för alla som drabbats av den ekonomiska krisen i kombination med högerregeringens politik. I Uppsala lystes Forumtorget upp av 700 ljus. Det som en solidaritetssymbol för de 4 252 personer som är arbetslösa i kommunen.

Uppsala Fria

Kollektiv kolonilott för folket och klimatet

Landskapsarkitektstudenten Marina Queiroz och civilingenjören Ylva Andersson vill bidra till lösningen på klimatproblemen genom att uppmana medborgarna att äta och odla ekologiska grönsaker. Under projektnamnet Folkets matpark satsar de på en stor ideell och kollektiv odlingsareal i Gottsunda.

Uppsala Fria

© 2021 Fria.Nu