Fria.Nu

Pälsfarmare ljög för staten

Den statliga utredning från 2003 som hade att granska pälsnäringen grundades på felaktiga uppgifter om antalet verksamma farmer. Pälsuppfödarna ljög för att få bättre villkor, menar organisationen Djurrättsalliansen som kartlagt näringens egentliga omfattning.

Statens pälsdjursutredning som presenterades 2003 hade till uppgift att undersöka förutsättningarna för den svenska pälsnäringens framtid. Men enligt organisationen Djurrättsalliansen baserades den på felaktiga uppgifter. Bland annat påstods att det 2003 fanns 180 verksamma minkfarmer i landet, en uppgift som inhämtades från Sveriges pälsdjursuppfödares riksförbund, SPR.
Utredningen drog slutsatsen att det skulle kosta samhället drygt en miljard kronor att avveckla näringen. Strax efter valet 2006 ändrade emellertid SPR sina uppgifter och hävdar nu att det endast finns 125 minkfarmer i Sverige, vilket skulle innebära att det på fyra år försvunnit 55 farmer.
Men enligt Djurrättsalliansen är det inte mer än högst tio som lagts ner de senaste åren.
– Hade utredningen vetat att det egentliga antalet farmer bara uppgick till drygt två tredjedelar är det troligt att de dragit andra slutsatser om de samhällsekonomiska kostnaderna, säger Daniel Nyberg från Djurrättsalliansen.
– När den borgerliga regeringen förra hösten tog beslutet att inte avveckla minknäringen använde de utredningen som argument för att det skulle bli för dyrt och att det skulle göra många människor arbetslösa.

Djurrättsalliansen har sedan ett halvår arbetat med en kartläggning av branschen, bland annat genom att granska kommunernas inspektionsprotokoll. Den visar att antalet farmer, inklusive chinchillafarmer, som föder upp djur för pälsproduktion uppgår till 133 stycken.

Jörgen Martinsson, vd på SPR, tycker inte att det är svårt att förstå hur det kommer sig att siffran så markant skiljer sig från den som förbundet lämnade 2003.
– Det är inte särskilt märkligt. Det har helt enkelt blivit färre men större enheter. Många äldre uppfödare har lagt ner sina uppfödningar eller köpts upp av yngre producenter. I mitten av 90-talet hade vi 300 medlemmar så man behöver inte vara Einstein för att räkna ut att det här inte är något konstigt.
Jörgen Martinsson vill dock inte ange vilka de farmer som påstås ha upphört eller ombildats sedan 2003 är.
– Eftersom det är ett känsligt område har vi valt att inte lämna ut några som helst uppgifter om våra medlemmar.
Hur många personer som har sin inkomst från pälsnäringen vill han inte heller gå in på.
– Jag har ingen exakt siffra och vill inte göra någon uppskattning eftersom det bör räknas på årsarbetstillfällen. Vissa perioder inom näringen är mer personalintensiva.

Eva Eriksson, som ledde pälsdjursutredningen, har svårt att erinra sig alla detaljer kring arbetet i dag. Men hon kan inte minnas att man kollade upp att det antal farmer som branschorganisationen SPR lämnade verkligen stämde.
– Det viktigaste vi hade att göra var att bedöma vilka förbättringar som borde göras för att näringen skulle vara acceptabel ur djurskyddssynpunkt. Där spelade det inte någon roll hur många farmer som fanns. Men det är klart att om antalet var mindre hade kanske vår kalkyl för näringens ekonomiska värde sett annorlunda ut.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Det är och har alltid varit arbetsgivarens marknad”

Arbetsförmedlingschef Håkan Lindgren menar att Uppsala snart kommer att lämna utförsbacken på arbetsmarknaden. Men kommunalrådet Ilona Szatmari Waldau (V) befarar att det bara är en tillfällig trend att arbetslösheten minskat något.

Uppsala Fria

Insatser på försök för kvinnor som utförsäkras

Ett projekt initierat av Samordningsförbundet i Uppsala län ska om möjligt få långtidssjukskrivna kvinnor att återgå i arbete innan de utförsäkras. Olika stödinsatser provas ut på de 250 kvinnor som kommer att ingå i projektet.

Uppsala Fria

Arbetssökande på ojämlika villkor

Det finns olika sätt att tolka siffror. Det blir tydligt när Arbetsförmedlingen menar att det är glädjande att varannan arbetsköpare kan tänka sig att anställa en person med funktionsnedsättning. "Om man hade frågat hur många som kan tänka sig att anställa utan lönebidrag hade man troligen inte fått samma svar", säger Karen Fridriksdottir ordförande för Synskadades riksförbund i Uppsala-Knivsta.

Uppsala Fria

LO-protest mot passiv jobbpolitik

Bristen på en aktiv jobbpolitik är stor. Det menar LO som i torsdags manifesterade runt landet för alla som drabbats av den ekonomiska krisen i kombination med högerregeringens politik. I Uppsala lystes Forumtorget upp av 700 ljus. Det som en solidaritetssymbol för de 4 252 personer som är arbetslösa i kommunen.

Uppsala Fria

Kollektiv kolonilott för folket och klimatet

Landskapsarkitektstudenten Marina Queiroz och civilingenjören Ylva Andersson vill bidra till lösningen på klimatproblemen genom att uppmana medborgarna att äta och odla ekologiska grönsaker. Under projektnamnet Folkets matpark satsar de på en stor ideell och kollektiv odlingsareal i Gottsunda.

Uppsala Fria

© 2025 Fria.Nu