Fria.Nu

USA toppar vapenexportligan till Syd

USA har återtagit sin förstaplats som världens största exportör av konventionella vapen till utvecklingsländerna, bland annat till följd av ett nytt vapenavtal med Pakistan.

Den amerikanska regeringen beslutade att vapen till ett värde av 10,3 miljarder dollar skulle säljas till utvecklingsländerna år 2006, vilket är 36 procent av det totala värdet på vapenavtalen som undertecknades av Syd det året, skriver Congressional Research Service, CRS, i en ny rapport.Rapporten Conventional Arms Transfers to Developing Nations, baserar sig på både hemlighetsstämplad information och offentliga uppgifter. Den kommer ut varje år och räknas som en av världens mest tillförlitliga i fråga om vapenhandel.

Pakistan, vars kärnvapenförsedda militärregim står under ökat tryck från både den egna civilbefolkningen och det talibanliknande upproret i delar av landet, var den nation bland utvecklingsländerna som beställde flest vapen förra året. Totalt undertecknade landet vapenkontrakt till ett värde av 5,1 miljarder dollar, vilket är 50 procent mer än beställningarna från ärkerivalen Indien, som kom på andra plats.På tredje plats på mottagarsidan kom Saudiarabien, som beställde nästan lika mycket som Indien. Fyra och femma kom två relativt nya storköpare, Venezuela och Algeriet, som gjorde rekordstora beställningar förra året – Venezuela beställde vapen för 3,1 miljarder dollar, och Algeriet för 2,1 miljarder. I de båda sistnämnda fallen var avsändaren Ryssland, vars vapenexport till utvecklingsländerna hade ett värde på motsvarande 8,1 miljarder dollar. Ryssland, som år 2005 var det land i världen som skickade mest vapen till de fattiga länderna, kom därmed på andraplats år 2006. I de åtta år som föregick 2005 hade dock USA hela tiden en säker förstaplacering.

Inom EU var Storbritannien det land som exporterade mest, och hamnade på en tredjeplats i exportligan. 3,1 miljarder dollar var vapnen som landet lovade skicka till Syd värda, nästan elva procent av det sammanlagda värdet på vapnen som beställdes av utvecklingsländerna 2006. Som grupp stod de fyra största västeuropeiska exportörerna – Frankrike, Storbritannien, Tyskland och Italien – för 19 procent av den sammanlagda vapenexporten till Syd, vars totala värde uppgick till 29 miljarder dollar. EU-ländernas export dit minskade därmed avsevärt jämfört med året innan, då försäljningen utgjorde 35 procent av Syds vapenimport. Washington (IPS)

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ytterligare en av Bushs närmsta avgår

Medborgarrättsgrupper och demokrater gladdes åt att USA:s justitieminister Alberto Gonzales på måndagen lämnade in sin avskedsansökan. För de flesta republikaner hade däremot Gonzales med tiden blivit alltmer av en belastning, och kommentarerna till att presidentens vän fick gå var få.

Böckerna som formar Vita husets politik

President George W. Bushs läsvanor har hittills visat sig vara en sällsynt bra fingervisning om den kommande politiken. Vittnesmålen om vad som utspelades sig vid en 'litterär lunchträff' i Vita huset nyligen är därför intressanta. För trots att den amerikanska regeringen har visat tecken på ökad vilja att föra diskussioner med sina fiender så tyder presidentens läsvanor på något annat.

Bush vill fortsätta med 'tuffa' förhör

Pentagon gav i veckan ut en ny manual för armépersonal, enligt vilken alla som hålls fängslade av amerikansk militär - även misstänkta terrorister - ska behandlas enligt Genève-konventionen. Samtidigt tillkännagav president George W. Bush att 14 personer som hållits fängslade av CIA på hemliga platser runt om i världen ska flyttas till fånglägret i Guantanamo Bay.

'Iranrapport överdriver hotbild'

Enligt en ny rapport från det amerikanska representanthusets underrättelsekommittés ordförande kan Iran skaffa kärnvapen mycket snabbare än vad de amerikanska underrättelsetjänsterna tror. Men flera kritiker ser oroande paralleller mellan den nya rapporten och de händelser som ledde fram till invasionen av Irak 2003.

'USA gör världen osäker'

När USA nyss hade invaderat Irak, tyckte väldigt många illa om USA i Europa och i muslimska länder. År 2004 och 2005 började lite fler gilla USA. Men nu blir USA mindre populärt igen. Det säger en ny opinions-undersökning.

© 2025 Fria.Nu