Fria.Nu

Ytterligare en av Bushs närmsta avgår

Medborgarrättsgrupper och demokrater gladdes åt att USA:s justitieminister Alberto Gonzales på måndagen lämnade in sin avskedsansökan. För de flesta republikaner hade däremot Gonzales med tiden blivit alltmer av en belastning, och kommentarerna till att presidentens vän fick gå var få.

Gonzales har länge varit god vän till president George W. Bush, och han har varit en ledande kraft bakom 'kriget mot terrorismen' och den politik som förts efter 11 september.
Vissa analytiker menar att Gonzales avgång kan leda till att regeringen förändrar en del av sin mest kontroversiella politik, däribland CIA:s mest extrema förhörsmetoder mot misstänkta terrorister, som så kallad 'waterboarding', en form av skendränkning, som Gonzales länge försvarat.
- Historien kommer att minnas Gonzales som en man som aldrig sa nej till tortyr och häktningsregler som stred mot både USA:s och internationella lagar, säger Kenneth Roth, ordförande för Human Rights Watch.
Kenneth Roth menar att Gonzales avgång bör följas av en omfattande granskning av vilka metoder som utövats mot fångar under hans tid som rådgivare i Vita huset, och senare som justitieminister.

Stephen Clemons vid tankesmedjan New America Foundation menar att en viktig beskyddare av regeringens mer 'Kafka-liknande' metoder försvunnit i och med Gonzales avgång.
- Mycket hänger på vem som tar hans plats, men detta kan vara ett allvarligt slag mot Cheneys gäng, säger han med hänvisning till att Gonzales stått bakom den hårda linje som drivs av vicepresidenten Dick Cheney.
Avgången har redan lett fram till omfattande spekulationer om vem som ska ersätta Gonzales. Vissa demokrater har sagt att man bara kommer att godkänna en ersättare som står mer oberoende från regeringen.
För bara två veckor sedan kom beskedet att president Bushs viktigaste rådgivare sedan många år tillbaka, Karl Rove, också lämnar sin post. I juli avgick dessutom Dan Bartlett, som varit en av presidentens närmaste män i Vita huset.
Både Rove och Gonzales har varit föremål för utredningar kring avskedandet av flera federala åklagare förra året.

Efter att Gonzales vittnat om sin roll i affären inför kongressen anklagades han för att ha begått mened.
President Bush försvarade på måndagen Gonzales, som stått nära presidenten sedan hans tid som Texas-guvernör. Presidenten hävdade bland annat att Gonzales 'namn dragits i smutsen av politiska skäl'.
Vissa organisationer menar istället att Gonzales avgång borde kommit mycket tidigare.
Anthony Romero, ordförande för medborgarrättsgruppen American Civil Liberties Union, menar att Alberto Gonzales var en av de värsta justitieministrarna i landets historia.
- Gonzales avgång innebär inte ett stopp för det omfattande maktmissbruket, men det uppmärksammar behovet av en ökad granskning, säger Anthony Romero.

Gonzales liv har beskrivits som en amerikansk framgångssaga. Han växte upp som son till fattiga mexikanska invandrare i Houston, men lyckades skaffa sig en akademisk utbildning och göra karriär. Till en början betraktades han som en moderat republikan, men med tiden allierade han sig alltmer med företrädarna för regeringens hårdaste högerfalang.
Gonzales beskrev bland annat Genèvekonventionens regler för krigsfångar som 'befängd' och 'förlegad', en åsikt som bidrog till de hårda förhörsmetoder som används mot terroristmisstänkta samt hållandet av fångar på Guantanamo Bay i Kuba.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

USA toppar vapenexportligan till Syd

USA har återtagit sin förstaplats som världens största exportör av konventionella vapen till utvecklingsländerna, bland annat till följd av ett nytt vapenavtal med Pakistan.

Böckerna som formar Vita husets politik

President George W. Bushs läsvanor har hittills visat sig vara en sällsynt bra fingervisning om den kommande politiken. Vittnesmålen om vad som utspelades sig vid en 'litterär lunchträff' i Vita huset nyligen är därför intressanta. För trots att den amerikanska regeringen har visat tecken på ökad vilja att föra diskussioner med sina fiender så tyder presidentens läsvanor på något annat.

Bush vill fortsätta med 'tuffa' förhör

Pentagon gav i veckan ut en ny manual för armépersonal, enligt vilken alla som hålls fängslade av amerikansk militär - även misstänkta terrorister - ska behandlas enligt Genève-konventionen. Samtidigt tillkännagav president George W. Bush att 14 personer som hållits fängslade av CIA på hemliga platser runt om i världen ska flyttas till fånglägret i Guantanamo Bay.

'Iranrapport överdriver hotbild'

Enligt en ny rapport från det amerikanska representanthusets underrättelsekommittés ordförande kan Iran skaffa kärnvapen mycket snabbare än vad de amerikanska underrättelsetjänsterna tror. Men flera kritiker ser oroande paralleller mellan den nya rapporten och de händelser som ledde fram till invasionen av Irak 2003.

'USA gör världen osäker'

När USA nyss hade invaderat Irak, tyckte väldigt många illa om USA i Europa och i muslimska länder. År 2004 och 2005 började lite fler gilla USA. Men nu blir USA mindre populärt igen. Det säger en ny opinions-undersökning.

© 2025 Fria.Nu