Fria.Nu

Lunds kommun skär ner prisbelönt fritidsverksamhet

Kommun och skolledning har gjort stora nedskärningar i verksamheten på det prisbelönade fritidshemmet Romano Trajo i Lund, där framför allt barn från marginaliserade samhällsgrupper går. Nu vidtar personalen och fackförbundet SAC-syndikalisterna stridsåtgärder mot arbetsköparna.

Personalen på fritidshemmet Romano Trajo i Lund är förbannad och utarbetad. Två tjänster har skurits ner till 1,25 och självbestämmandet har kringskurits, bland annat vad gäller möjligheten att tillsätta vikarier och erbjuda praktikant- och socionomkandidatplatser.

I måndags varslade sektionen för social- och vårdanställda av SAC-syndikalisterna i Lunds kommun om stridsåtgärder. Maria Söderquist har arbetat på Romano Trajo sedan 2003 och haft funktionen av föreståndare sedan våren 2006, men har fortfarande inte fått något anställningsbevis. På måndagen gick hon ut i strejk.

Maria Söderquist menar att verksamhetens huvudmän, Svenshögsskolan och Lunds kommun, konsekvent motarbetar den genom att inte ge tydliga besked om framtiden.

– Under hela våren har det varit jättejobbigt. Det har funnits en osäkerhet hur det ska bli med anställningarna och om vi får göra det eller det. Det påverkar hela verksamheten vilket går ut över barnen, säger hon.

Romano Trajo, som funnits sedan 1989 och drivits i kommunens regi sedan 1992, startades som ett fritidshem för romska barn. Under åren har verksamheten utvecklats och är nu öppen för alla barn, även om de flesta barn fortfarande kommer från minoritetsgrupper.

2004 fick Romano Trajo kommunens integrationspris för sitt “genomtänkta men okonventionella sätt att arbeta och genom att utveckla verksamheten till att omfatta inte bara en utan många språkgrupper.“

Även om ingreppen började göra sig gällande hösten 2006 menar Maria Söderquist att det funnits ett motstånd mot verksamheten redan från början, vilket visat sig genom fördomar om och misstänksamhet mot fritidshemmets pedagogiska metoder.

– Det är tack vare självständigheten och självbestämmandet som vi har kunnat utveckla verksamheten så framgångsrikt. Nu inkräktar man mer och mer på det. Vi är inte rädda för förändringar men vi vill ha möjlighet att göra förändringar utifrån de behov som finns, säger Maria Söderquist som tror att kommunen på sikt planerar att avveckla verksamheten.

– Det är små meningar och antydningar som skolledningen undslipper sig som pekar på det.

Svenshögsskolans rektor Chris Nilson dementerar bestämt att det skulle finnas sådana planer.

– Det är en bra verksamhet och det finns ingen som har uttalat sig kritiskt mot den från skolans sida. Jag vet att man påstår det men så är det inte.

Hon känner sig heller inte ansvarig för de försämrade villkoren för fritidshemmet eftersom hon bara innehaft posten som rektor på skolan i två och ett halvt år.

– De nedskärningar som har gjorts påbörjades före min tid, säger hon.

Enligt Chris Nilson fungerar samarbetet med Romano Trajo bra. Att fritidshemmets nyckelperson nu gått ut i strejk vill hon inte kommentera.

– Det vill jag inte uttala mig om. Det är ett beslut som hon har tagit och som får stå för henne.

Biträdande rektor Sven Paulsson har vid flera tillfällen, på uppdrag av kommunens förhandlingschef på lag- och avtalsenheten, Jan Krantz, skickats till fritidshemmet för att avkräva nycklar av Maria Söderquist.

– Det är helt orimligt. Det är en olovlig stridsåtgärd. Om de vill lockouta henne måste de varsla först vilket de inte har gjort, säger Ola Brunnstöm från Malmö LS av SAC.

– För dem är det tur att hon inte lämnat ifrån sig nycklarna för det hade kunnat bli dyrt för dem. Men jag tror det beror på pinsam okunskap av någon mellanchef och inte något de planerat.

Jan Krantz bekräftar att de krävt tillbaka nycklarna, men säger att kommunen bara hållit sig till reglerna.

– Vi gör regelmässigt så. Om man strejkar ska man inte vara på sin arbetsplats och då samlar vi in nycklarna.

På onsdagen ställde sig Malmö LS bakom Romano Trajo och varslade om sympatiåtgärder mot Kommunförbundet Skåne med start vecka 37. Kraven är att antalet tjänster återgår till tidigare nivåer, att personalen får tillbaka rätten att tillsätta vikarier och erbjuda praktikplatser, att det satsas på personalens utveckling och att Romano Trajo får ta in barn utan synpunkter från skolledningen.

Under fredagen samlades fackförbund och fritidshemmets två anställda för att diskutera hur de ska trappa upp konflikten under kommande vecka.

– Vi måste sätta stopp för det här. Om vi inte markerar att nu räcker det kommer de att plocka bit för bit av verksamheten, säger Maria Söderquist.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Det är och har alltid varit arbetsgivarens marknad”

Arbetsförmedlingschef Håkan Lindgren menar att Uppsala snart kommer att lämna utförsbacken på arbetsmarknaden. Men kommunalrådet Ilona Szatmari Waldau (V) befarar att det bara är en tillfällig trend att arbetslösheten minskat något.

Uppsala Fria

Insatser på försök för kvinnor som utförsäkras

Ett projekt initierat av Samordningsförbundet i Uppsala län ska om möjligt få långtidssjukskrivna kvinnor att återgå i arbete innan de utförsäkras. Olika stödinsatser provas ut på de 250 kvinnor som kommer att ingå i projektet.

Uppsala Fria

Arbetssökande på ojämlika villkor

Det finns olika sätt att tolka siffror. Det blir tydligt när Arbetsförmedlingen menar att det är glädjande att varannan arbetsköpare kan tänka sig att anställa en person med funktionsnedsättning. "Om man hade frågat hur många som kan tänka sig att anställa utan lönebidrag hade man troligen inte fått samma svar", säger Karen Fridriksdottir ordförande för Synskadades riksförbund i Uppsala-Knivsta.

Uppsala Fria

LO-protest mot passiv jobbpolitik

Bristen på en aktiv jobbpolitik är stor. Det menar LO som i torsdags manifesterade runt landet för alla som drabbats av den ekonomiska krisen i kombination med högerregeringens politik. I Uppsala lystes Forumtorget upp av 700 ljus. Det som en solidaritetssymbol för de 4 252 personer som är arbetslösa i kommunen.

Uppsala Fria

Kollektiv kolonilott för folket och klimatet

Landskapsarkitektstudenten Marina Queiroz och civilingenjören Ylva Andersson vill bidra till lösningen på klimatproblemen genom att uppmana medborgarna att äta och odla ekologiska grönsaker. Under projektnamnet Folkets matpark satsar de på en stor ideell och kollektiv odlingsareal i Gottsunda.

Uppsala Fria

© 2025 Fria.Nu