Stockholms Fria

Katt- och hundpäls vanligt i djurleksaker

En undersökning av Stockholms zoo- och djuraffärer visar att nästan samtliga säljer djurleksaker med päls. Inte sällan importeras leksakerna från Kina, där man använder katter och hundar i pälsindustrin. Nu startar Organisationen Djurrättsalliansen en kampanj för att få affärerna att sluta marknadsföra produkter av päls.

Organisationen Djurrättsalliansen, DRA, har genomfört en kartläggning av Stockholms zoo- och djurbutiker, i vilken det framkommer att nästan alla säljer djurleksaker med pälsdetaljer. Många av dem har dessutom Kina, en nation som helt saknar djurskyddslagar, som ursprungsland.
– Flera butiksägare vet om det och säger att de provat att ta bort dem ur sortimentet men att kunder klagat eftersom de just vill ha leksaker med päls, säger Lina Flyrén från DRA.
DRA har gjort utskick till zoo- och djurbutiker runt om i landet och vädjat till dem att sluta marknadsföra leksaker som innehåller päls. Flera butiker har svarat och lovat att göra det. En del av butiksägarna menar att om bara Zoobranschens riksförbund, Zoorf, gav riktlinjer om att inte köpa in produkter med päls så skulle de rätta sig efter det.
– Vi har försökt få ett besked av Zoorf i flera veckor och de har sagt att de ska återkomma, men nu är de på semester, säger Lina Flyrén.

DRA är emot allt utnyttjande av djur och all form av pälsindustri, men anser att detta fall är uppenbart absurt, eftersom husdjursägare ger sina älskade katter och hundar delar av andra döda katter och hundar att leka med.
Lina Flyrén menar att päls är ganska ute i Sverige och att folk börjar bli mer medvetna, därför försöker pälsindustrin tjäna pengar på mindre detaljer som pälskragar och, som i det här fallet, leksaker.
– Det är ett fruktansvärt djurplågeri det rör sig om. Många av katterna och hundarna flås levande, säger hon.
I Kina arbetar flera djurrättsgrupper med de här frågorna. Bland annat ägnar sig Animal Protection Network åt att avslöja hur falskmärkningar av exporterad päls går till.
Många länder, däribland USA, Danmark, Belgien och Italien, har infört ett importförbud mot katt- och hundpäls. Men Sverige ligger efter.
– Det är så uppenbart att det här strider mot djurskyddslagen. Men vissa lagar är tydligen svårare att följa än andra, säger Lina Flyrén.
Djurrättsalliansen kommer inom ramen för sin kampanj att demonstrera utanför berörda butiker och dela ut flygblad med information till allmänheten.

Suzanne Hulthén, vd för Stockholms största djuraffär Bromma zoomarknad, medger att de säljer kattleksaker med päls som de köper in från Tyskland.
– Men det är kaninpäls på dem. Det är jag helt säker på. Jag kan skilja kaninpäls från katt- och hundpäls, säger hon.
Suzanne Hulthén hävdar att leksakerna även är märkta som kaninpäls men medger att hon känner till att det förekommer att päls märks om. Ifall de skulle få reda på att det var katt- eller hundpäls på leksakerna så skulle de omedelbart sluta sälja dem, säger hon.

Mats Danielsson på Zoorf menar att branschen absolut ska ta sitt ansvar om misstankarna om att djurplågeri förekommer kan bekräftas.
– Generellt tar vi avstånd från allt vad djurplågeri heter. Kärleken till sällskapsdjuren är det primära för oss, säger han.
På Zoorf har man tidigare diskuterat frågan och är medvetna om Kinas stora export av dessa produkter och den pälsindustri med katter och hundar som förekommer i landet.
– Jag kommer att ta upp det med styrelsen direkt på måndag när jag är tillbaka från semestern. Vi kommer att göra ett officiellt ställningstagande och gå ut med rekommendationer kring vilka produkter som ska köpas in, säger Mats Danielsson.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Det är och har alltid varit arbetsgivarens marknad”

Arbetsförmedlingschef Håkan Lindgren menar att Uppsala snart kommer att lämna utförsbacken på arbetsmarknaden. Men kommunalrådet Ilona Szatmari Waldau (V) befarar att det bara är en tillfällig trend att arbetslösheten minskat något.

Uppsala Fria

Insatser på försök för kvinnor som utförsäkras

Ett projekt initierat av Samordningsförbundet i Uppsala län ska om möjligt få långtidssjukskrivna kvinnor att återgå i arbete innan de utförsäkras. Olika stödinsatser provas ut på de 250 kvinnor som kommer att ingå i projektet.

Uppsala Fria

Arbetssökande på ojämlika villkor

Det finns olika sätt att tolka siffror. Det blir tydligt när Arbetsförmedlingen menar att det är glädjande att varannan arbetsköpare kan tänka sig att anställa en person med funktionsnedsättning. "Om man hade frågat hur många som kan tänka sig att anställa utan lönebidrag hade man troligen inte fått samma svar", säger Karen Fridriksdottir ordförande för Synskadades riksförbund i Uppsala-Knivsta.

Uppsala Fria

LO-protest mot passiv jobbpolitik

Bristen på en aktiv jobbpolitik är stor. Det menar LO som i torsdags manifesterade runt landet för alla som drabbats av den ekonomiska krisen i kombination med högerregeringens politik. I Uppsala lystes Forumtorget upp av 700 ljus. Det som en solidaritetssymbol för de 4 252 personer som är arbetslösa i kommunen.

Uppsala Fria

Kollektiv kolonilott för folket och klimatet

Landskapsarkitektstudenten Marina Queiroz och civilingenjören Ylva Andersson vill bidra till lösningen på klimatproblemen genom att uppmana medborgarna att äta och odla ekologiska grönsaker. Under projektnamnet Folkets matpark satsar de på en stor ideell och kollektiv odlingsareal i Gottsunda.

Uppsala Fria

© 2024 Fria.Nu