Fria.Nu

Rumsfeld godkände tortyren enligt känd journalist

I USA kommer nya allvarliga anklagelser mot försvarsminister Donald Rumsfeld. Enligt en kommande artikel i tidskriften New Yorker godkände Rumsfeld förra året en hemlig plan som uppmuntrade förhörsmetoder som sexuell förnedring och tortyr av irakiska fångar.

Pressen ökar nu ytterligare på den redan hårt kritiserade amerikanske försvarsministern och det är än en gång New Yorkers legendariske journalist Seymour Hersch som presenterar nya uppgifter om övergreppen mot irakiska fångar.

Utdrag ur Hershs artikel har släppts inför publiceringen i nästa vecka. I artikeln hävdar Hersch att Rumsfeld själv godkände en plan som uppmuntrade till användning av de kontroversiella förhörsmetoderna, bland annat sexuell förnedring och fysiska tvångsåtgärder av olika slag.

Metoderna hade använts i jakten på al-Qaida i Afghanistan och eftersom attackerna mot USA-alliansen blev allt fler, sa försvarsministern ja till att använda dem även i Irak för att få fram bättre information om motståndet, skriver Hersch, som citerar nuvarande och före detta anställda i den amerikanska underrättelsetjänsten. Enligt en av de intervjuade ska ledorden ha varit: grip de ni måste, gör vad ni måste.

Det var enligt artikeln Steve Cambone, biträdande försvarsminister med ansvar för underrättelsefrågor, som stod för detaljplaneringen men det var Rumsfeld och högste försvarschefen, general Richard Myers, som slutgiltigt godkände planen. Detta trots att flera medlemmar i underrättelsetjänsten motsatte sig den, skriver Hersch.

Talesmän för försvarshögkvarteret Pentagon tillbakavisar helt New Yorkers påståenden och säger att artikeln är fylld av felaktigheter och bygger på gissningar från anonyma källor.

Ord står återigen mot ord och det blir allt svårare för Bushregeringen att hålla fast vid sin ståndpunkt att det bara var några få rötägg längst ner i den militära hierarkin som var ansvariga för de grymma övergreppen.

Fakta: 

Fotnot:
Seymour Hersh är en prisbelönt journalist som bland annat avslöjat My Lai-massakern där amerikanska soldater dödade civila under Vietnamkriget.

<h2>Seymour Hersh är en prisbelönt journalist som bland annat avslöjat My Lai-massakern där amerikanska soldater dödade civila under Vietnamkriget.</h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Tioårsdag kantas av politisk oro

Tio år efter USA:s invasion präglas Irak av politisk instabilitet och gatuprotester. Motsättningarna tycks större än någonsin, och flera röster varnar för inbördeskrig om regeringen vägrar ge med sig.

Fria Tidningen

Bedrägerier för miljarder i krigets Irak

Minst 10 procent av de 60 miljarder dollar som USA utlovade till återuppbyggnad i Irak kan inte redovisas. Ännu större summor har kastats bort på ofullständiga eller övergivna projekt, enligt en ny rapport.

Fria Tidningen

Ingen fängelsedom efter massaker i Irak

Drygt sex år har gått sedan den uppmärksammade massakern i Haditha i Irak, då amerikanska marinsoldater dödade 24 civila. Först nu har rättsprocessen mot den officer som ledde soldaterna avslutats. Domen – degradering men inte fängelse – väcker ilska i Irak.

Fria Tidningen

Irakisk vrede i USA:s skugga

USA vill inte släppa greppet om Irak, trots att soldaterna packar sina väskor. Det irakiska folket revolterar nu mot det egna landets korruption och förtryck. Åtta år efter USA:s invasion skakas landets förlamade ledare.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu