Ingen fängelsedom efter massaker i Irak
Drygt sex år har gått sedan den uppmärksammade massakern i Haditha i Irak, då amerikanska marinsoldater dödade 24 civila. Först nu har rättsprocessen mot den officer som ledde soldaterna avslutats. Domen – degradering men inte fängelse – väcker ilska i Irak.
Det var den 19 november 2005 som 24 irakiska civila dödades av marinsoldater i staden Haditha, drygt 80 kilometer nordväst om Bagdad. Många av de dödade var barn och åldringar.
Vid tiden för massakern var sunnimuslimska rebellgrupper mycket aktiva i Haditha, och de amerikanska trupperna hade lidit betydande förluster. Den amerikanska arméns första version av det inträffade var att en soldat, åtta rebeller och femton civila dödats av en exploderande vägbomb som följdes av en eldstrid. Men den versionen ifrågasattes efter att journalisten Tim McGirk från Time magazine fick tag på en video från platsen, tagen av en irakisk journaliststudent.
– Jag noterade att på videon hade de flesta av de döda pyjamas på sig, vilket verkade lite konstigt. Filmen visade också kulhål inne i ett rum, blod på golvet och sådant. Jag undrade: om nu den här händelsen ägde rum på gatan, hur kommer det sig att det är så mycket blodrester inne i husen? säger han i en intervju med den amerikanska tv-kanalen Democracy now.
Senare fick McGirk kontakt med Iman Walid, en 10-årig flicka som överlevde massakern tack vare att hennes mor kastade sig framför henne och hennes bror i samma ögonblick som en handgranat exploderade. I en tv-intervju berättade Iman om händelserna: ”Jag hörde en explosion borta vid dörren. Amerikanerna kom in i rummet där min far satt och spelade och sköt honom. Sen gick de fram till min farmor och dödade henne med. Jag hörde en explosion. De kastade en granat under min farfars säng.”
Anklagelserna ledde till en rättsprocess i USA mot de inblandade soldaterna, som alltså avslutats först nu. Tidigare har åtalet mot sex av soldaterna lagts ned, medan en frikänts från allt ansvar i domstol. Den sista domen gällde soldaternas officer, sergeant Frank Wuterich. Trots att Wuterich erkänt att han gav order om att ”skjuta först och fråga sedan” lades åtalspunkter om dråp ner och han dömdes endast för försumlighet i tjänst.
Den lindriga domen mot Wuterich väcker vrede i Irak. Enligt en talesperson för premiärminister Nouri al-Maliki ska den irakiska regeringen undersöka möjligheterna att på andra juridiska vägar ta upp massakern.
Under december 2011 lämnade de sista amerikanska trupperna Irak. Kvar i landet finns dock ett stort antal legosoldater och säkerhetsvakter anställda av privata företag. USA:s regering försökte in i det sista få till stånd ett avtal som skulle göra det möjligt för USA att behålla militärbaser och trupper i Irak, men förhandlingarna med Iraks regering bröt samman över frågan om juridisk immunitet för utländska trupper – ett krav som den irakiska regeringen inte kunde acceptera.