• 23-åriga Joanna Palani lämnade universitetsstudierna i Köpenhamn för att strida tillsammans med de kurdiska styrkorna mot IS i Irak och Syrien.
Fria Tidningen

Hon stred mot IS ­– kan fängslas i Danmark

Dansk-kurdiska Joanna Palani kan dömas till fängelse för att ha brutit mot ett utreseförbud efter att ha stridit med de kurdiska styrkorna mot IS i Irak och Syrien.

För två år sedan lämnade 23-åriga Joanna Palani universitetsstudierna i Köpenhamn för att ansluta till de kurdiska styrkornas kamp mot Islamiska staten i Syrien.

– Jag åkte dit för att kämpa för kvinnors rättigheter, för demokrati, för de europeiska värden som jag har lärt mig som en dansk flicka, säger Palani, vars familj är iranska kurder som flydde till Danmark när hon var tre år gammal, till The Guardian.

Under ett år stred hon för den kurdiska YPG-gerillan i Syrien och för Peshmerga-styrkorna i Irak. Hon deltog i strider både mot IS i Irak och mot syriska säkerhetsstyrkor i Syrien.

När Palani inte stred vid fronten utbildade hon nya rekryter och hjälpte att sätta unga yazidiska kvinnor som kidnappats av IS i säkerhet. I början av 2015 var hon med och fritog en by utanför Mosul som belägrats av IS där de hittade en grupp flickor som hållits som sexslavar.

– Alla var under 16 år, vissa var jätteunga, säger Palani i en intervju med nättidningen Broadly och berättar om hur en gravid 11-åring dog i hennes armar.

När Joanna Palani återvände till Danmark förra hösten belades hon med ett ettårigt utreseförbud i enlighet med landets nya lagar mot så kallade terrorresor. Enligt polisen fanns det en risk att Palani skulle ”utgöra ett väsentligt hot mot allmän ordning” och att det skulle vara en fara för den nationella säkerheten om hon fick resa igen, skriver tidningen Berlinske.

Palani hävdade dock att hon inte utgjorde en säkerhetsrisk och att hon tvärtom kämpade på samma sida som den internationella koalitionen mot IS som Danmark är en del av.

– Jag kan inte bara sitta hemma och ignorera hur dessa unga tjejer hålls som sexslavar, säger Joanna Palani till Broadly.

Nu har Palani frihetsberövats anklagad för att ha brutit mot utreseförbudet när hon i juni i år åkte till Doha, Qatar. Palani erkänner resan men det är inte känt om hon tog sig vidare till krigsfronten.

Om Joanna Palani fälls kan hon få fängelse i upp till två år och blir i så fall den första danska medborgaren som fälls enligt de nya lagarna.

Enligt säkerhetstjänsten PET har omkring 125 danskar rest till Syrien för att delta i striderna, de flesta för IS. Av dem tros 62 ha återvänt till Danmark, vilket är näst flest per capita i Europa.

Joanna Palanis försvarare, Erbil Kaya, menar att det är paradoxalt att en person som kämpar tillsammans med danska styrkorna ställs inför rätta samtidigt som återvändande IS-krigare rehabiliteras. Kaya refererar till den så kallade Århusmodellen som syftar till att återintegrera och avradikalisera IS-krigare istället för att lagföra dem.

– Detta är en skam. Vi är det första landet i världen som straffar en person som har kämpat på samma sida som den internationella koalitionen. Det är rent hyckleri, säger Kaya till The Guardian.

Fakta: 

Peshmerga och YPG

Peshmerga är den militära grenen av den autonoma regionen Irakiska kurdistan.

YPG är den beväpnade grenen av Demokratiska unionspartiet (PYD) i den de facto autonoma kurdiska regionen i norra Syrien.

Peshmerga och YPG deltar i den internationella koalitionen, där bland annat USA, Frankrike och Danmark ingår, som strider mot terrorsekten Islamiska staten i Irak och Syrien.

Båda organisationerna har kopplingar till kurdiska PKK-gerillan som är terrorstämplat av EU och USA.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Syriska rebeller anklagas för krigsbrott

Vissa väpnade grupper i den syriska oppositionen har utfört allvarliga brott så som kidnappning och tortyr av säkerhetsstyrkor och anhängare till Assad-regimen, enligt Human rights watch.

Fria Tidningen

Irak uppmanar Danmark att stoppa avvisningar

Iraks vicepresident Tarik Hashimi uppmanar Danmark att upphöra med tvångsavvisningar av irakiska flyktingar till dess att säkerhetsläget har förbättras, rapporterar Danmarks Radio.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu