Debatt


Jennie Öberg
  • Vad händer med vår hälsa av all strålning vi utsätts för? Det undrar Max Gustavsson.
Fria.Nu

Ta bort papperskorgarna

Vi skulle kunna minska vårt avfall. Varför gör vi inte det? Varför är det fult att ta hand om det som slängs? Att rota i containrar och ta kläder från marken? Det undrar Jennie Öberg.

Visste ni att blöjor och bindor är cancerframkallande? Inte när de används men materialet de tillverkas av är det och det ska ta vägen någonstans och brytas ner. 1996 köpte jag en uppsättning mensbindor av tyg och sedan dess har jag sluppit syretilltäppande, svampbildande, dyra, energikrävande och miljöohållbara plastbindor.

Det handlar inte om att gå tillbaka utan att se brister och problem i vårt levnadssätt. Att använda upptäckter och teknik mera jämlikt, långsiktigt och i relation med omgivningen.

Att kalla utveckling att en stor del av befolkningen ska gå i någras fotspår med engångskameror och egen bil är att leva i en förgången vision om ett kortsiktigt tillväxt-paradis.

Kan vi inte ta bort papperskorgen? Om inte den skulle finnas skulle vi ta hand om våra sopor. Vi skulle kunna ha flera återvinningsplatser där man slänger och återvinner när man passerar. I hushållen kan sortering av olika material slängas i olika påsar och slängas i soptunnan. Att företag snart kommer att äga dina sopor eller köpa dem av dig när metaller, olja och annat börjar ta slut är inte otänkbart.

Fast egentligen kan vi reducera vårt avfall betydligt. Varför gör vi inte det? Vad är problemet? Varför är det fult att ta hand om det som slängs? Att rota i containrar och ta upp kläder ifrån marken?

Är det helt enkelt för att det är ett hot mot tillväxten? Bo Sandelin, professor i makroekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg, ger i Den svenska ekonomin en beskrivande bild av tillväxtproblematiken. Han menar att om vi ökar varumängden med tre procent skulle alla varor väga mer än jordklotet. Alltså omöjligt. Kan det bli så att om vi inte återvinner har vi inget att tillverka av till slut?

Ett miljöbelastande samhälle lönar sig inte i längden. Även om det låter logiskt att man tjänar på att producera produkter som människor köper hela tiden äter den framtida kostnaden upp den kortvariga vinsten.

Om vi måste sluta att använda engångs-mensbindor, tills någon hittar en fantastisk lösning där ett sopberg av bindor inte är ett problem, kanske det bara känns gött. Vi slipper handla och så slipper vi lite miljöförstöring.

OBS! Det finns även en natursvamp man kan köpa som fungerar som tampong! Framtiden är här.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu