Debatt


Pia Kocahârzem
Fria.Nu

Pia Kocahârzem svarar Olle Ljungbeck: Lidandet är inte religionens fel

Visst missbrukas religionen på sina håll och visst blir kvinnor diskriminerade. Men grunden för den religiösa tron är sökandet efter Gud, skriver Pia Kocahârzem.

Olle Ljungbeck påstår i SFT 3 april att världen skulle vara bättre utan religion. Vad har du för substitut Ljungbeck? Du påstår att religionerna skapats av männen, för att hålla kvinnorna i schack! Jag påstår att religionerna skapats, måhända av män, men också av en del kvinnor i världen, för att hitta en väg att leva, ett rättesnöre, en förklaring till livets uppkomst och mysterium. I religionerna finns mystiken och undren nedtecknade också. Livet är mystik - och under upplever vi ibland, om vi är mottagliga. Jag tar inte fram några uppslagsböcker, för att försöka komma med coola fakta, utan jag säger det jag känner angående detta.

Du påstår att jag gör det enkelt för mig - och detta argument har jag hört förut - när jag kommer dragandes med citatet 'Älska din nästa såsom dig själv'. Jag ser detta citat som viktigt, du ser 'Öga för öga, tand för tand' som ett viktigt citat. Jag påstår, att du gör det enkelt för dig då, Olle Ljungbeck! Det är betydligt enklare att tänka på hämnd än kärlek. Stockholms Fria Tidning kan inte publicera 15 sidor ur bibeln, så min mening var att ta ett exempel, vilket var just 'Älska din nästa såsom dig själv', för att belysa att det tar ett helt liv att öva kärlek och godhet mot nästan. Jag tror att om det inte fanns någon religion skulle vi behöva rättesnören ändå. Och mystiken och undren kan man aldrig ta bort från männi-skors själar. Människan behöver mystik och under och historier, gudabilder och annat som hör religionen till, för annars finns inte det sublima och de högre tankarna, som vi också behöver för att leva. Det är min åsikt.

Vi vet alla att religionen missbrukas på vissa håll, men jag anser att innan man kritiserar händelser ska man ha fakta att komma med. Vi tycker alla synd om kvinnor som missbrukas och sitter i kläm på grund av religionen. Men om man i Indien kastar bensin och tänder på en kvinna, som mannen är missnöjd med, kan man inte härleda det till religionen utan vidare. Människor tolkar religionen på olika sätt och säkert blir religionen feltolkad många gånger, men själva grundmeningen med en religion är sökandet efter Gud, anser jag, även om du tycker jag gör det enkelt för mig!

Ett hemskt exempel på religionens felaktiga användande är Irakkriget. Ett spektakel inför öppen ridå med 'Världsherren Bush' i spetsen. Saddam Hussein tog religionen till hjälp i sin strävan att undertrycka folket, liksom Bush gör det. De är lika goda kålsupare. Tycker du då Olle Ljungbeck, att vi skulle ha världskommunism i stället för religioner? Det skulle jag tycka var fint, men hur skulle det sluta? Jo, som det gör hela tiden, någon skulle missbruka budskapet och allt skulle bli fel och mynna ut i ekonomisk och mänsklig exploatering. En av de starkaste gudarna är ändå 'Mammon' penningguden, även i religiösa länder. Det är den guden som styr i USA och i Irak, Israel och andra länder som ägnar sig åt eviga krig. Gud är kärlek. När ska människan förstå den mystiken?

De kvinnor som byltas på gör det av tradition och vana, de som inte vill vägrar.

Kvinnor har sin frigörelse att kämpa med och männen också, för om inte kvinnan är lycklig rasar hela samhället, det är ett biologiskt faktum, skapat av mig själv, men ändock sant - och dummare än så är inte männen, även i muslimska hem och andra hem på jorden, än att de förstår det! Hur mycket man än vill ha alla muslimska män till härskare och illvilliga hustruplågare, tror jag inte på den enkla lösningen. Jag har sett alltför många underbara människor, kvinnor och män, från alla religioner i världen och jag vet att vi är all lika varandra. Det som skiljer oss är tradition, klimat och kultur, inte känslor. Hur tror du världen skulle se ut om vi inte hade visioner om människan? Mina muslimska kvinnliga arbetskompisar dansar på borden när vi har fest, i bara magar och glitter och paljetter! De skrattar också rätt mycket dagligdags, trots att de är muslimer!

Glöm inte bort att världen är en mångfald Olle Ljungbeck, att myntet har två sidor och att lidandet i världen orsakas av idioter, som inte vet bättre, utan för egen makt och vinning förtrycker andra, på det att de må få ett sorgligt avslut på sitt eget liv. Det får alla som orsakat andra lidande. Det är mystiken och undren, att vissa saker löser sig själv, men vi ska som inte glömma, att här i Sverige kämpar man för kvinnans frigörelse. Heder åt Sverige, men jag undrar, är kvinnan lycklig här då? När blir vi människor lyckliga? Ett sätt är, som de gamla hinduiska och buddistiska urkunderna lär ut; lev i nuet!

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu