Innebandyfest på Hovet | Fria.Nu
  • Drabbningarna mellan AIK och Balrog brukar vara intensiva. Det blir nog hård kamp utmed sargerna även i dagens SM-final.
Fria.Nu

Innebandyfest på Hovet

I dag smäller det. Ett fullsatt Hovet och SM-finaler i innebandy. På herrsidan möts AIK och Balrog.

- Jag skulle hyckla om jag sa vi är nöjda med att spela final, säger Balrogs tränare Mika Packalén.

- Vi går för SM-guldet. Det är

inget att snacka om, menar AIKs dito Johan Nilsson.

Innebandy (SFT) Att Stockholm dominerar elitserieinnebandyn på herrsidan är välkänt. I år har det varit mer tydligt än någonsin. Räknar man in Södertälje har huvudstaden haft sex representanter i den högsta serien den gångna säsongen.

Nu gör de två mest profilstarka klubbarna upp om SM-titeln inför drygt 8 000 åskådare på Hovet: Botkyrkas Balrog och storklubben AIK.

- Skulle det vara en matchserie vågar jag säga att vi hade varit starkare. Nu handlar det om en enda match och då är det så mycket som spelar in. Det räcker med ett felbeslut så är det avgjort, säger Mika Packalén.

Att hans lag målats upp som storfavoriter stör honom inte.

- Ända sedan Balrog grundades har vi varit favoriter. Ändå har klubben bara två SM-guld. Om AIK försöker lägga press på oss genom att säga att vi är favoriter så tar vi det. Vi har stora förväntningar på oss själva också, säger den sympatiske Balrogledaren.

Det är inte för inte hans lag bär

favoritskapet. Man vann serien, slog enkelt ut Södertälje och Storvreta i slutspelet och har varit AIK:s slutspelsspöke de senaste åren.

AIK har dessutom fått kämpa hårt för sin första SM-final någonsin. Det har blivit fem matcher mot både Warberg och Haninge.

- Att vi har en otrolig revansch-lusta och att vi haft en tuffare resa till finalen talar för oss. Det har stärkt oss, vi har inga skador och är otroligt sugna, menar Johan Nilsson.

I AIK finns flera landslagsspelare och profiler.

- Framförallt har de en otroligt produktiv formation med Gustaf Ericson, Per Svensson och Conny Vesterlund. Den kedjan betyder i princip allt för dem. Men de har även sina andra gubbar som gjort att de gått till final. AIK är ett bra lag, menar Mika Packalén.

- Klart de betyder mycket för vårt anfallsspel. Jag tror att man måste ha en sådan formation för att nå så långt som vi gjort. Det är bara att titta på Balrog. De har ju också en sådan, säger Johan Nilsson.

I Balrog finns kanske ännu fler profiler och det kryllar av rutin. Att man till slutspelet dammat av en

av innebandyns största profiler

någonsin, Thomas Brottman, ger laget ännu mer tyngd. Den störste av dem alla heter ändå Mika Kohonen.

- Han är enormt viktig naturligtvis. Han styr power play och mycket av vårt vanliga spel. Vi står ändå inte och faller med Mika Kohonen. Det har vi visat i år när han varit borta. Men det går inte att sticka under stolen med vad han betyder. Han är outstanding, världens bästa innebandyspelare, tycker Mika Packalén.

Men AIK kommer inte att särbehandla den finske storstjärnan.

- Vi har respekt för många i Balrog men vi fokuserar inte på någon speciell på något sätt, förklarar

Johan Nilsson.

AIK spelar ett 2-2-1-system som tvingar de flesta lag att anpassa sitt spel. Så ock Balrog.

- Det kommer smälla i varandra närkamp och kampen om boll kommer bli viktig. Båda lagen är extremt skickliga med boll och på att kontra, säger Mika Packalén.

- Det är upp till AIK hur matchbilden kommer vara. Får Balrog bestämma kommer publiken ha somnat efter en period, menar Johan Nilsson som inte alls är imponerad av dagens motståndare:

- Det sista vi sett av Balrog är att de mest gått på planen. Så var det både i kvarts- och semifinalerna.

Tränarna tror naturligtvis på sina respektive lag:

- Det blir 5-4, jämnt in på mållinjen och Adam Grane avgör. Inte mig emot om vi vinner i sudden den här gången. Det var lite tungt att förlora i sudden death efter 35 minuter i finalen mot Pixbo för två år sedan. Så vi har lite revansch att ta gällande finaler på Hovet, säger Mika Packalén.

- Jag kommer inte med något resultat men vi vinner, kontrar Johan Nilsson.

Även damerna gör upp om SM-titeln i dag. Där saknas de senaste årens mästare Balrog som överraskande slogs ut av Örnsköldsvik SK i semifinalen. Den andra finalisten är Södertälje Rockets och det innebär att någon av de senaste årens silvermedaljörer får smaka guld.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Djurgården/Älvsjö kämpar för nytt

I påskhelgen drar damallsvenskan i fotboll i gång. En som följer den lite extra är förbundskaptenen Marika Domanski Lyfors.

- Jag tror att det kommer bli en ännu bättre serie än förra året. Spelet och spelarna utvecklas och blir bättre hela tiden. Det blir allt högre intensitet och det föds fler profiler. Det känns mycket bra, säger hon.

Tobias Hysén tror på guld

Kim Källström spelar som bekant inte kvar i Djurgården. Däremot har en annan göteborgare köpts in. Tobias Hysén trivs redan i Stockholm, längtar till sommaren och tror att Djurgårdseran fortsätter.

- Absolut. Jag tror det blir guld, säger han.

AIK vann SM-guld

AIKs damer klarade av det som Hammarbys herrar misslyckades med. De vann SM-guld i bandy.

- Det är jätteskönt. Säsongen känns komplett nu, säger AIKs landslagsspelare Eva Palm.

AIK och Hammarby har SM-guld i sikte

Stockholm har chans på två SM-guld i bandy i helgen. AIKs damer och Hammarbys herrar spelar båda finaler på Studenternas i Uppsala.

- Vi vill vinna, det är inget snack om saken, säger Hammarbyspelaren Richard Kock.

AIKs damer spelar redan i dag sin final och där är målsättningen likvärdig.

- Jag tror och hoppas vi vinner, säger landslagsmeriterade Eva Palm.

© 2022 Fria.Nu