AIK och Hammarby har SM-guld i sikte | Fria.Nu
  • Richard Koch jublar efter Hammarbys sjunde mål i den avgörande semifinalmatchen mot Sandviken.
Fria.Nu

AIK och Hammarby har SM-guld i sikte

Stockholm har chans på två SM-guld i bandy i helgen. AIKs damer och Hammarbys herrar spelar båda finaler på Studenternas i Uppsala.

- Vi vill vinna, det är inget snack om saken, säger Hammarbyspelaren Richard Kock.

AIKs damer spelar redan i dag sin final och där är målsättningen likvärdig.

- Jag tror och hoppas vi vinner, säger landslagsmeriterade Eva Palm.

AIK har åtta SM-guld och är dessutom regerande mästare. För Hammarbys herrar är det annorlunda. I morgon ska man äntligen försöka säkra ett bandyguld. På fyra finaler har man aldrig lyckats.

Det blev förlust i fjol mot Sandviken och även 2001, 2000 och 1957 föll laget på mållinjen.

- Det är vår tur nu. Det är kanske inget man kan säga men det känns så. Vi har varit i final några år nu och alla spelare vet vad det handlar om, förklarar Richard Kock.

Att Hammarbys finalförluster har satt sig mentalt tror han inte.

- Nej, det tänker vi inte på utan vi är helt fokuserade på att vi kan vinna. Det enda som talar mot oss är att det bara är en match och inte fem. I en

serie är vi svårslagna men när det gäller just en match är det så mycket tillfälligheter och dagsform som avgör, säger Richard Kock.

Hammarby kommer från en tuff semifinalserie mot Sandviken.

- Det är bara positivt tror jag. Det är trots allt några dagar man vilar fram till finalen och hade semifinalen blivit klar tidigare tror jag vi hade tappat i matchtempo, säger han och fortsätter:

- Vi har bra form och så har vi slagit ut Sandviken och det är det inte många i bandy-Sverige som klarar av det.

I finalen möter Hammarby Edsbyn som ganska enkelt vann mot Västerås i den andra semifinalen.

- Edsbyn spelar ett hemskt bra försvarsspel och är giftiga på kontringar. Sedan slår de väl en del långbollar som vi måste vara vakna på. Det blir nog rätt tufft och det gäller att vi spelar ganska tätt bakåt. Som vi gjorde mot Sandviken, analyserar Richard Kock.

I tisdagens 8-4-seger mot Sandviken spelade Richard Kock en avgörande roll och gjorde bland annat två läckra mål. Repris i morgon?

- Jag tror vi vinner med 4-1. Gör jag något mål är det en ren bonus,

säger han.

På damsidan har AIK dominerat säsongens seriespel tillsammans med Västerstrand. Därför är det logiskt nog just de lagen som spelar dagens final.

- Självklart vill vi vinna. Jag hoppas på väldigt bra yttre förutsättningar så att det blir en rolig match att titta på. Det kan nog bli en final med många målchanser. Vi ska försöka spela ett varierat spel både

efter isen och med långbollar, säger AIK-spelaren Eva Palm som också var med och vann första dam-VM för ett par veckor sedan.

Med sju raka finaler är det lätt att tro att AIK dominerar dambandyn fullständigt.

- Vi har i alla fall inte dominerat i år. Om man tittar på hur bandyn såg ut för tio år sedan så tycker jag bredden av bra klubblag blivit bättre. Nu finns det fyra riktigt bra lag. Det är Västerstrand och Edsbyn som vi förlorat mot i år, Sandviken som vi spelat oavgjort mot och så vi. Så visst har det blivit jämnare, menar Eva Palm.

Hon tror finalen blir spännande och oviss men att AIK lyckas säkra sitt nionde guld.

- Västerstrand är precis som vi ett jättebra lag men det känns som vi kommer väldigt väl förberedda. Vi har fokuserat mot målet, SM-guldet, hela säsongen både mentalt och fysiskt. Vi har inte lämnat något åt slumpen, avslutar Eva Palm.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Innebandyfest på Hovet

I dag smäller det. Ett fullsatt Hovet och SM-finaler i innebandy. På herrsidan möts AIK och Balrog.

- Jag skulle hyckla om jag sa vi är nöjda med att spela final, säger Balrogs tränare Mika Packalén.

- Vi går för SM-guldet. Det är

inget att snacka om, menar AIKs dito Johan Nilsson.

Djurgården/Älvsjö kämpar för nytt

I påskhelgen drar damallsvenskan i fotboll i gång. En som följer den lite extra är förbundskaptenen Marika Domanski Lyfors.

- Jag tror att det kommer bli en ännu bättre serie än förra året. Spelet och spelarna utvecklas och blir bättre hela tiden. Det blir allt högre intensitet och det föds fler profiler. Det känns mycket bra, säger hon.

Tobias Hysén tror på guld

Kim Källström spelar som bekant inte kvar i Djurgården. Däremot har en annan göteborgare köpts in. Tobias Hysén trivs redan i Stockholm, längtar till sommaren och tror att Djurgårdseran fortsätter.

- Absolut. Jag tror det blir guld, säger han.

AIK vann SM-guld

AIKs damer klarade av det som Hammarbys herrar misslyckades med. De vann SM-guld i bandy.

- Det är jätteskönt. Säsongen känns komplett nu, säger AIKs landslagsspelare Eva Palm.

© 2022 Fria.Nu