Djurgården/Älvsjö kämpar för nytt | Fria.Nu
  • Sara Larsson och Victoria Svensson i Djurgården/Älvsjö kunde glädjas åt ett SM-guld förra hösten. I helgen startar kampen om årets mästeskap.
Fria.Nu

Djurgården/Älvsjö kämpar för nytt

I påskhelgen drar damallsvenskan i fotboll i gång. En som följer den lite extra är förbundskaptenen Marika Domanski Lyfors.

- Jag tror att det kommer bli en ännu bättre serie än förra året. Spelet och spelarna utvecklas och blir bättre hela tiden. Det blir allt högre intensitet och det föds fler profiler. Det känns mycket bra, säger hon.

(Damfotboll ) Som vanligt tippas Djurgården/ Älvsjö, Umeå och Malmö göra upp om guldet.

- Jag tror att de vanliga topp-

lagen kommer att vara där men jag hoppas också att andra kan utmana dem. I enskilda matcher men också i sammandraget. Det är svårt att säga vilka det kan bli som överraskar. Det beror mycket på hur trupperna hålls fria från skador, menar Marika Domanski Lyfors.

Hammarby är ett lag som kan överraska.

- De har varit där och nosat förut och de blev fyra förra året. Jag tror de är minst lika starka i år. Nu har flera spelare, som till exempel Elin Ekblom, fått ytterligare ett år på nacken när de går in i den här säsongen. Det kommer att vara nyttigt för dem.

Just Elin Ekblom, född 1981, kan bli en intressant spelare att följa i fortsättningen. Innermittfältaren lämnade Sätra SK och division 1-spel inför fjolårssäsongen och gjorde succé i Hammarby. Hon var så pass bra så att hon i vintras fick chansen i landslaget.

- Nu fick hon inte så mycket speltid men det hon gjorde skötte hon bra. Elin är ett bevis på att det är i allsvenskan man syns. Visar man framfötterna där finns möjligheten att slå igenom.

Marika Domanski Lyfors är noga med att påpeka att det går att slå sig in i OS-truppen om man gör bra ifrån sig under den allsvenska vårsäsongen.

- Chansen finns definitivt. Konkurrensen är väldigt tuff, den blir ännu tuffare i OS då det bara blir 18 spelare i truppen, men gör man bra ifrån sig så vet man aldrig.

Bland Hammarbyspelarna nämner Marika Domanski Lyfors flera som hon, förutom Elin Ekblom, tycker ska bli intressanta att följa den kommande säsongen.

- Lisa Ek är en spelare jag håller koll på. Linda Lekander som, liksom Ek, provat på U21 och gjort det bra och Annelie Norén, som är en klasspelare, är andra, säger Marika Domanski Lyfors och fortsätter:

- Sedan finns Salina Olsson som jag definitivt ser som en etablerad landslagsspelare även fast det är hård konkurrens i anfallet.

I mästarlaget Djurgården/Älvsjö vimlar det sedan tidigare av namnkunniga spelare. För att förstärka ytterligare har landslagsbacken Kristin Bengtsson anslutit från Kopparberg/ Göteborg och målvakten Maja Åström hämtats från Bälinge.

- Men de har även blivit av med en del duktiga spelare. Ulrika Björn och Elin Flyborg är inte lätta att ersätta och det är just i anfallet som de är försvagade.

Trots att två forwards med meriter från landslaget försvunnit finns ändå imponerande spelarnamn att tillgå. Victoria Svensson behöver till exempel ingen närmare presentation.

- Djurgården/ Älvsjö kommer att göra allt för att klara av att försvara guldet. Men de är och kommer vara jagade. Det blir en tuff fight om det och jag hoppas det blir jämnt till sista omgången.

Damallsvenskans publiksnitt har ökat stadigt de senaste åren. I fjol slutade snittet på 922 åskådare per match. Det var drygt 200 fler än 2002.

- Jag hoppas och tror att det kan komma mycket publik i år men vi ska inte tro på några fantasisummor. Ligger vi i klass med superettans snitt förra säsongen, runt 1 500, så har vi gjort det mycket bra.

Om man ska vara exakt hade super-

ettan ett snitt på 1672 åskådare per match och ska damallsvenskan nå dit är det antagligen viktigt med ett lyckat OS.

- Det är klart att det betyder mycket för intresset om vi lyckas i OS men jag tror inte vi står och faller med det, avslutar Marika Domanski Lyfors.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Innebandyfest på Hovet

I dag smäller det. Ett fullsatt Hovet och SM-finaler i innebandy. På herrsidan möts AIK och Balrog.

- Jag skulle hyckla om jag sa vi är nöjda med att spela final, säger Balrogs tränare Mika Packalén.

- Vi går för SM-guldet. Det är

inget att snacka om, menar AIKs dito Johan Nilsson.

Tobias Hysén tror på guld

Kim Källström spelar som bekant inte kvar i Djurgården. Däremot har en annan göteborgare köpts in. Tobias Hysén trivs redan i Stockholm, längtar till sommaren och tror att Djurgårdseran fortsätter.

- Absolut. Jag tror det blir guld, säger han.

AIK vann SM-guld

AIKs damer klarade av det som Hammarbys herrar misslyckades med. De vann SM-guld i bandy.

- Det är jätteskönt. Säsongen känns komplett nu, säger AIKs landslagsspelare Eva Palm.

AIK och Hammarby har SM-guld i sikte

Stockholm har chans på två SM-guld i bandy i helgen. AIKs damer och Hammarbys herrar spelar båda finaler på Studenternas i Uppsala.

- Vi vill vinna, det är inget snack om saken, säger Hammarbyspelaren Richard Kock.

AIKs damer spelar redan i dag sin final och där är målsättningen likvärdig.

- Jag tror och hoppas vi vinner, säger landslagsmeriterade Eva Palm.

© 2022 Fria.Nu