Göteborgs Fria

Tjejerna intar Musikens hus

Den 26 mars är det tjejernas kväll på Musikens hus i Majorna. Då intas scenen av Girlomania - en endagsfestival av och med tjejer där totalt 14 tjejband kommer att bjuda på allt från rock till punk och rnb.

- Vi tycker att det finns så mycket bra tjejband och då vill vi gärna visa upp dem, säger Petra Widmaier-Jaktlund, musikansvarig på Studieförbundet Vuxenskolan och en av grundarna till Girlomania.

Kvällen inleds med workshops som är särskilt riktade till tjejer. De anordnas av tjejgrupper i Majorna och Linné och besökarna kommer att kunna ta del av allt från massage och smycketillverkning till filmverkstad.

Därefter börjar konserterna då även killar är välkomna. Musikurvalet är blandat och satsningen ligger snarare på ett brett utbud än stora dragplåster. Flavaz, Set Bronz, Endless, Shokorinaz, Hata Katten, Leisure Lee och The Sorayas är några av banden som kommer att uppträda under kvällen.

Det är åttonde året i rad som Girlomania anordnas och bakom festivalen står bland annat Studieförbundet Vuxenskolan, Mammut - musikverksamheten i Majorna och Linnéstaden, Futurama - ungdomssatsningen i Majorna och olika fritidsgårdar.

Syftet var från början att ge tjejer en chans att visa vad de går för på scenen.

− Ofta är det killarna som tar plats så vi ville hitta en scen där tjejerna kunde komma fram, säger Thomas Jakobsson, musiksamordnare på Mammut.

Men Girlomania har växt och att sätta fokus på tjejmusik är inte längre ett syfte i sig.

- Det handlar mycket om identifikation för tjejerna, men det är inget självändamål längre. Egentligen finns inget speciellt syfte, det blir bara roligare och roligare, säger Petra och får medhåll av Thomas.

- I början handlade det om att gå och kolla på tjejband, nu är det mer en fråga om att gå och kolla på bra band. Det är så pass bra nu.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Festival ger liv åt Sveriges kulturliv

Det är dans, teater och kultur. Men även möten, samtal och fest. Göteborg Dans & Teater-festival sparar inte på krutet när den för sjätte gången bjuder upp till dans och teater i Göteborg. Men så är det också Sveriges enda internationella festival för modern scenkonst.

Stockholms Fria

En lektion i livsglädje

Vad skulle du göra om du fick veta att du bara har några veckor kvar att leva? Resa jorden runt? Hoppa bungyjump? Skaffa en älskare? Leva var dag som om den vore din sista?

Göteborgs Fria

Slagfärdig samhällskritik i små tarvliga historier

Det är inte svårt att hitta samhällskritiska knockar i Jonas Ulfvarsons novellsamling Hålet och Andra Små Tarvliga Historier. Det är en mörk och dyster verklighet som målas upp där författaren förfärar, äcklar och förfärar igen.

Göteborgs Fria

Lyckade dagar när Hammarkullen bjöd på fest

Göteborgskalaset - släng dig i väggen. I helgen var det Hammarkullekarnevalen som gällde. Under tre dagar vallfärdade människor från hela Göteborg till Hammarkullen för att ta del av dans, fest och musik.

Göteborgs Fria

Porr - vid yttrandefrihetens gräns

Var går gränsen mellan pornografi och yttrandefrihet? Det var huvudfrågan när nätverket Feministiskt forum bjöd in till seminarium på ett fullsatt Café Hängmattan den 6 maj.

Göteborgs Fria

© 2023 Fria.Nu