Terapistund med en underklassdiktator
Göteborgsbaserade Teater Pugilist är tillbaka. I sin nya pjäs "I själ och hjärta" går de i klinch med terapitrender, psykologer och självutnämnda gurus. I centrum står Leif som har hittat ett eget sätt att hämnas på samhället. Han tar över självhjälpskurser och terroriserar deltagarna - alla ska må lika dåligt som han själv.
- Leif är som en Hitler i miniformat. Under rätt omständigheter hade han antagligen kunnat bli som Hitler, säger Martin Theorin, sedan 12 år konstnärlig ledare och manusförfattare i Teater Pugilist.
Leif är en överbliven 44-årig man på botten av samhällets botten. Han förföljs av AMS och AMI som vill få honom att sysselsätta sig med saker som passar in. Det får inte vara för enkelt att vara arbetslös. Han får inte bara gå hemma och drömma om att bli rockstjärna. Genom att ta över terapikurserna skaffar sig Leif den makt han annars fullständigt saknar.
I själ och hjärta är en komisk monolog. Leif (spelad av Conny Hoberg) är ensam på scen, en helt vanlig kurslokal. Avskalat - ingen ljussättning, inga musikpålägg. Publiken blir kursdeltagarna.
Det handlar om vad som gör en människa till ledare och vad som får en människa att låta sig ledas. Om hur en person i vissa sammanhang kan ligga underst i högen och bespottas av alla och i andra vara den som står högst upp och loskar neråt.
Leif är lite smartare, kan lite mer än deltagarna i självhjälpskurserna. Därmed kan han gå in och vara en auktoritet bara genom att säga att han är det.
- De flesta jobb kräver formella meriter, men ett jobb som diktator kräver inget mer än att man säger att "så här är det", säger Martin.
Martin pratar mycket om 70-talet. Han tycker att något har hänt med samhället sedan dess. Då fanns en annan sammanhållning, kanske mer solidaritet. Att det förut fanns ganska fasta ramar för hur saker fungerade och vad som var okej. Men att samhället mer och mer splittras upp i subkulturer och individualiseras. En utveckling som enligt Martin har berett plats för fler och fler psykologer eller självhjälpare som Runar.
- Jag tror fortfarande på 70-talsgrejen, att ger man barnen kärlek och låter dom växa upp i en bra miljö så utvecklas dom bra, säger Martin.
Så det är ingen slump att det är just terapi och självhjälp som Leif riktar in sig på. I Martin Theorins ögon är psykologer, new age-gurus och andra självhjälpare fejk rakt igenom. Och då är det inte så svårt för Leif att gå in och låtsas.
- Det är hårt att säga att det bara är bluff, men det är inte lika cyniskt som att ta betalt för ingenting, som dom gör, säger Martin.
Istället för att prata om oss själva och försöka lösa problem hos den enskilda individen borde vi söka mer efter gemensamma lösningar, menar han.
- Man kanske inte behöver prata så mycket, det kanske är bättre att göra något.
Om I själ och hjärta
Spelas i Blå Huset vid Konstepidemin i Göteborg, från den 23 mars till den 27 april.
Manus av Martin Theorin. Regi av Sonja Gube. På scen står Conny Hoberg.
Föreställningsdatum och mer information finns på www.pugilist.org
Om Teater Pugilist
Teatern har funnits sedan 1992. Från början var det en hel grupp men efter en i teatersammanhang inte ovanlig splittring blev författaren Martin Theorin och regissören Sonja Gube kvar. De utgör alltjämt stommen. Pugilists pjäser utgår ofta från ett underklassperspektiv. Bland tidigare pjäser finns bland annat förra årets kritikerhyllade Queerteorierna har inte fått sitt slutgiltiga genombrott inom ordningsmakten ännu.