Recension


Musik
Frame Loop Artist: Peter Zummo Bolag: Foom

  • Peter Zummo.
Fria Tidningen

Zummo och Russell är en underbar kombination

Peter Zummos skapar subtil popmusik på Frame Loop, skriver Tobias Magnusson.

Den amerikanske trombonisten och kompositören Peter Zummo har samarbetat med mängder av artister i olika genrer. Framförallt är han känd för att ha medverkat på den avantgardiske discopionjären Arthur Russells inspelningar.

För några år sedan fann Peter Zummo några bortglömda inspelningar från 1984 då han komponerade Six Song Suite, ett beställningsverk för Trisha Browns dansstycke Lateral Pass. Delar från Six Song Suite användes även på den egna solodebuten Zummo With An X från 1985.

Frame Loop spelades in live i en tagning. Zummo har själv beskrivit processen som ”an exercise in spontaneous arrangement”. Russels karakteristiska cellospel är lika fantastiskt som alltid. Här spelar han både solon och rytmpartier. Zummo eldar på ensemblen med distinkta hornstötar medan Bill Ruyle och Mustafa Ahmed skapar sväng på marimba respektive congas. Interaktionen mellan musikerna är enorm och leder till ett flödande spel.

Minimalistisk konstmusik? Experimentell popmusik? Zummos sublima och lekfulla musik är som sagt svårkategoriserad men definitivt har den möjligheten att attrahera över trånga genregränser.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

De tar ett andetag tillsammans

Recension

Bakom Luft står saxofonisten Mats Gustafsson och säckpipeblåsaren Erwan Keravec. Inhale är deras debutskiva.

Fria Tidningen

Drabbande kärleksbudskap från Blameful Isles

Recension

Blameful Isles is dope! Det skrev Talib Kweli på sitt Facebookkonto efter att ha upptäckt det svenska bandet Blameful Isles. Så rätt han har i detta. Lysande på de tre föregående albumen och än bättre på nya dubbelalbumet Pleroma, skriver Tobias Magnusson.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu