Hemmasemester med klassperspektiv
Författaren Elin Johansson är tillsammans med Lilla Berlin-illustratören Ellen Ekman aktuell med en ny barnbok som anlägger klassperspektiv på sommarlovet. "Jag vill visa att man inte behöver åka till Thailand för att ha roligt", säger Elin Johansson.
Barnboken Hemma hela sommaren tar vid där boken Veckan före barnbidraget slutar. Inte precis där den slutar, men vi får följa samma mamma och dotter som hade det kämpigt med ekonomin veckan innan barnbidraget trillade in på kontot. Den här gången har det precis blivit sommarlov, men till skillnad mot de andra familjerna på skolan har de inte råd att åka utomlands.
– Temat är en klassiker, man kommer tillbaka från sommarlovet och så har alla utom en själv gjort jättefestliga saker. Mamman i boken har planerat en ganska trevlig sommar med museum och bad, det är ju egentligen väldigt kul. Men när man jämför med alla andra som ska åka utomlands så låter det inte så kul längre. Då blir inte museet och badplatsen så mycket att berätta om. Om det i den förra boken var mycket fokus på pris och pengar är det i denna bok mer fokus på jämförelsen med andra, säger författaren Elin Johansson.
Hon har tillsammans med illustratören Ellen Ekman skrivit boken. Klassperspektivet är centralt, mamman och dottern bor i ett medelklassområde där de flesta lever ett väldigt annorlunda liv än dem. De har inte råd med nya gummistövlar, än mindre en utlandssemester.
– Det är klart att det är tråkigt i sig att inte har råd att åka någonstans när man väl är ledig, men det är ännu tråkigare att alla utom en själv kan göra saker. Men i slutet av boken träffar huvudpersonen en kamrat som inte heller har haft råd att åka utomlands. Då får de känna att de inte är ensamma och då blir allting mycket roligare. Jag vill också visa att man faktiskt inte behöver åka till Thailand för att ha roligt. Det kan vara jätteroligt att vara ute i skogen bara, säger Elin Johansson.
Apropå Thailand så är det inte bara klass utan även en omtanke om klimatet som löper genom boken. Nog för att huvudpersonerna inte har råd med en utlandssemester, men genom att visa att man kan ha det precis lika roligt hemma väver Elin Johansson också in en kommentar kring att stanna på marken.
– Vi kan ju inte hålla på att åka flyg varenda sommar eller flera gånger per år som en del gör. Vi behöver ta cykeln och cykla på safari istället, som de gör i boken. Även om det första man tänker är ”åh nej, de har inte råd” så ska det också vara en pepp till att upptäcka det som finns i närheten, säger hon.
Elin Johansson vill även lyfta frågan ur barnets eget perspektiv. Utan pekpinnar och moraliserande, bara ett barn som talar till andra barn.
– Det finns en del andra böcker där man kanske får hälsa på någon som inte har det så gott ställt med pengar. Men jag tror att det finns en större chans för barn att leva sig in i en berättelse om den också berättas ur ett barns perspektiv. Om de får känna med det barnet. Karaktärerna i boken är inte objekt, utan de är subjekt. De äger sin egen berättelse. De är inga offer utan de reder sig alltid på något vis, säger hon och fortsätter.
– Jag vill lyfta klassfrågan, alla har inte samma förutsättningar rent ekonomiskt. Men jag vill också visa på att man kan ha kul ändå. Jag vill visa att man kan vara en bra förälder även om man har lite pengar. Det viktigaste är att man gör saker tillsammans. Det är både en bok att identifiera sig med men också för att förstå hur andra har det.