Recension


Musik
Trädet Artist: Milder/Ljungkvist/Landin/Cantillo Bolag: El Dingo Records /Border

  • Trädet är ett intelligent album av kvartetten Christopher Cantillo, Fredrik Ljungkvist, Joakim Milder och Pär-Ola Landin.
Fria Tidningen

Jazzdialoger som man vill lyssna mer på

Blomstrande musik i kalla mars. Tobias Magnusson har lyssnar på albumet Trädet.

Ett träd som blommar i månaden mars. Jodå, när trumslagaren Christopher Cantillo tussar ihop saxofonisterna Fredrik Ljungkvist och Joakim Milder, det är första gången de hörs tillsammans på skiva, med välrenommerade basisten Pär-Ola Landin så sker magi. Schism är en av låtarna där samtalsnivån höjs, där det stökas och kämpas om att ta plats. Mer kännetecknande för albumet som helhet är ett lyhört spel där musikerna verkligen lyssnar på varandra. Speciellt är dialogen mellan Milder och Ljungkvist fruktbar, de spelar både med och mot varandra. Ytterligare ett röstläge tar sig in i samtalet då Ljungkvist tar fram klarinetten.

Alla i kvartetten har bidragit som kompositörer till skivan. Resultatet är intelligent och intim jazz som för tankar till nydanaren Jimmy Giuffre som valde bort ackord till förmån för ett friare spel.

Trädet släpps i början av mars på El Dingo Records där Cantillo tidigare huserat med trion Parti & Minut. Hoppas även att musikerna, som var för sig är engagerade i mängder av olika band, får tid över att hålla några konserter under våren.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Drabbande kärleksbudskap från Blameful Isles

Recension

Blameful Isles is dope! Det skrev Talib Kweli på sitt Facebookkonto efter att ha upptäckt det svenska bandet Blameful Isles. Så rätt han har i detta. Lysande på de tre föregående albumen och än bättre på nya dubbelalbumet Pleroma, skriver Tobias Magnusson.

Fria Tidningen

De tar ett andetag tillsammans

Recension

Bakom Luft står saxofonisten Mats Gustafsson och säckpipeblåsaren Erwan Keravec. Inhale är deras debutskiva.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu