• 16 av nazisterna vid demonstrationen i Göteborg den 30 september misstänks nu för hets mot folkgrupp.
Fria Tidningen

16 nazister misstänks för hets mot folkgrupp

Nu misstänks totalt 17 personer för hets mot folkgrupp och/eller våldsamt upplopp i samband med demonstrationerna i Göteborg den 30 september 2017.

Totalt misstänks 17 personer ur Nordiska motståndsrörelsen, NMR, för hets mot folkgrupp och/eller våldsamt upplopp i samband med demonstrationerna i Göteborg den 30 september 2017, meddelar polisen på fredagen.

– Utredningsarbetet har framförallt handlat om granskning av ett mycket omfattande filmmaterial och analys av detsamma. I det ligger identifiering av personer och hur dessa har agerat, säger kammaråklagare, förundersökningsledare Jonas Martinsson i ett pressmeddelande.

Detta är alltså nya fall åklagaren har granskat som inte hänger ihop med förundersökningen av de 23 personer ur NMR som misstänktes för våldsamt upplopp men sedan friades. I samma veva då dömdes elva motdemonstranter för bland annat våld mot tjänsteman och våldsamt upplopp. Nu handlar det dock inte främst om våldsamt upplopp, även om nio av nazisterna är misstänkta för det också, utan om hets mot folkgrupp.

Det material åklagaren nu har tittat på är material som visar en tid efter själva demonstrationen som stoppades i Gårda då tusentals medborgare blockerade vägarna så att det inte gick att fortsätta framåt. Åklagaren menar att om personer med koppling till NMR som stannade kvar på platsen efteråt, men exakt var framgår inte.

Åtta personer misstänks alltså för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp, en person misstänks enbart för våldsamt upplopp och ytterligare åtta är misstänkta för hets mot folkgrupp. De misstänkta kommer nu att få försvarare, kallas till förhör och delges misstanke om brott. Sen får vi se hur utredningen drivs vidare.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nej till amnesti för ensamkommande

På onsdagseftermiddagen röstade riksdagen nej till Vänsterpartiets motion om amnesti för ensamkommande. Ett väntat resultat men frågan har fått stor uppmärksamhet och stort stöd från civilsamhället.

Fria Tidningen

”Beslutet får inte bort ungarna från gatan”

Regeringen avsätter 360 miljoner kronor till organisationer som arbetar med hemlösa ungdomar och psykisk ohälsa. Men flera av organisationerna jobbar inte främst med hemlöshet – och de som gör det har inte fått några pengar alls.

Fria Tidningen

S-ledare i Göteborg anmäls för förtal

Debattörerna Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil polisanmäler kommunstyrelses ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) för förtal efter att hon pekat ut dem som extremister.

Fria Tidningen

Rika misstänks sällan för narkotikabruk

Ungdomar i rika stadsdelar i Stockholm misstänks sällan för narkotikabruk medan de i fattigare misstänks ofta. Rapporteringen kring användningen är den motsatta, visar nya siffror från BRÅ.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu