• Easy är aktuellt med samlingsalbumet A Heartbeat From Eternity. I vår återutges även deras klassiska debutalbum Magic Seed.
  • Popsmed och poet. Johan Holmlund är aktuell med diktsamlingen Skuggkabinettet.
Fria Tidningen

Easy är hungriga på mer

I början av nittiotalet var det ett måste för alla som hade det minsta intresse av alternativ musik att ratta in P3:s Bommen under ledning av Lars Aldman. Ett av de svenska banden som introducerades där var de småländska popsmederna TV Pop Crisis. De bytte senare namn till Easy och blev efter att ha släppt debutalbumet Magic Seed (1990) landets första stora indieband.

De skrev på för det inflytelserika skivbolaget Blast First och blev omskrivna och haussade av den kräsna engelska musikpressen. Sångaren Johan Holmlund minns tillbaka till starten då bandet precis flyttat från de småländska skogarna till Göteborg.

– Vi skaffade en replokal i Gamlestan, ovanför en bilverkstad. Där övade och övade vi med svartvita bilder av våra förebilder på väggarna. Under lång tid ville ingen lyssna på vad vi höll på med, men vi var ändå väldigt ambitiösa. Vi brukade spela in allt vi gjorde på en kassettbandspelare och sen studerade vi allt mycket noga, säger Holmlund.

Efter den hyllade debuten blev det ytterligare tre skivor innan bandet lade av 2001. Bandet hittade tillbaka upp på scenen till 20-årsfirandet av Magic Seed, då de spelade på Emmabodafestivalen.

– När vi väl höll på att repetera inför den spelningen passade vi på att spela in en ny låt. Sedan kunde vi inte sluta, vilket ledde till plattan Popcorn Graffiti, vilken följdes av Swimming with a beast.

Det sistnämda albumet från 2012 baseras delvis på Johan Holmlunds poesidebut Jag har simmat med monstret, den första delen i en trilogi där På Land och I det nya havet är de andra delarna.

– Jag tror jag har haft rader och dikter i huvudet och på små papperslappar under större delen av mitt liv. På senare år har jag börjat skriva ner dem i diktform. I slutet av mars kommer min nya diktsamling Skuggkabinettet, säger Holmlund, som även berättar att han håller på med en roman.

Nyligen släppte Easy samlingsalbumet A Heartbeat From Eternity som består av låtar från de senaste fem åren samt en nyinspelad låt. Singeln Ask the sky är snudd på perfekt, ett exempel på hur Easy förfinat formulan för att få till den perfekta poplåten.

– Vår egen ambition har nog alltid varit densamma. Att göra en låt som är tre minuter lång och som framkallar gåshud och får den som lyssnar att lyfta sig över den grå vardagen.

Lagom till Record Store Day i april återutges Magic Seed för första gången. I samband med releasen planeras ett antal konserter där albumet ska framföras låt för låt, ett koncept som blivit vanligt de senaste åren.

– För några år sedan ansågs det nog som en desperat handling av äldre artister, som ett försök att påminna om vad de en gång åstadkommit. Men nu när alla faller ifrån känner jag, som hopplöst besatt musikfanatiker, tacksamhet över att ha fått uppleva några av mina favoriter och favoritskivor på en scen, säger Holmlund som själv gått och sett Iggy and The Stooges framföra Fun House, The Cure när de spelade sina tre första album och Pharoah Sanders återvända till klassikern The Creator Has A Master Plan.

Göteborg är inte längre hemstaden för Johan Holmlund, som nu bor i Tyskland där han arbetar som lärare och undervisar i svenska.

– Det ska bli trevligt att komma tillbaka i mars då jag ska ha uppläsningar ur min nya bok i Jönköping, Stockholm och Göteborg.

Fakta: 

Livedatum och skivsläpp

Skuggkabinettet utkommer 21 mars. Läsning i Jönköping 21 mars, Göteborg 22 mars, Stockholm 23 mars

Magic Seed återutges på vinyl på Record Store Day 21 april

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

Solidaritetsorkester med hopp om framtiden

Christopher Ali Solidarity Quartet är svåra att sätta fingret på. Muslimsk mystik, ökenblues och svenskt vemod är några av inslagen på debutalbumet To Those Who Walked Before Us.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu