Ny app mot rasism och intolerans
En app för att motverka rasism. Det är resultatet av ett samarbete mellan Teskedsorden, Mångkulturellt centrum och Anna Lindh-stiftelsen.
På måndag den 19 februari släpps Reality Check, en app mot rasism. Det firas med en releasefest på Mångkulturellt centrum i Stockholm, där bland andra Alice Bah Kuhnke medverkar.
Idén till appen fick Teskedsordens generalsekreterare, Lovisa Fhager Havdelin, när hon var i Australien för fem år sedan.
– Jag träffade en kvinna där som jobbade med en app som hette Everyday Rasism. Där ser situationen väldigt annorlunda ut än här, men jag blev supertaggad på att göra en liknande app utifrån svenska förutsättningar. Sedan började ett idogt sökande efter projektmedel. Det tog drygt tre år att få ihop pengar och nu är den äntligen lanseringsklar.
I arbetet med appen har Teskedsorden samarbetat med Mångkulturellt centrum och Anna Lindh-stiftelsen i en projektgrupp.
– Vi har rest runt i Sverige och träffat ungdomar och frågat om deras upplevelse av rasism och diskriminering. Sedan har vi sammanställt det i ett manus där vi utgått från ungdomars språk. De har varit väldigt delaktiga för att det här ska landa väl i målgruppen, som främst är unga i åldrarna 13–19 år, säger Lovisa Fhager Havdelin.
Utifrån upplevelserna och berättelserna som projektgruppen fick ta del av skapade de karaktärer till appen, som har formen av ett spel.
– Man kan till exempel vara Malcom som är afrosvensk, eller en anonym person som tillhör normen. Sedan får man antingen uppleva rasism och diskriminering, eller så kan man se att rasismen äger rum och ställs inför moraliska dilemman där man beslutar hur man själv skulle vilja agera i olika situationer, säger Lovisa Fhager Havdelin.
Reality Check utspelar sig under fem dagar, där spelaren ställs inför en mängd olika vardagssituationer.
– Man handlar kaffe, man träffar en kompis på lunch, eller man är på Instagram, och i de situationerna upplever man rasism och diskriminering. Allt är helt baserat på autentiska händelser, och det är fruktansvärda berättelser vi tagit del av. Jag var själv i Helsingborg och träffade ungdomar. Man blir fruktansvärt förbannad och rädd över vad ungdomar tvingas utstå, säger Lovisa Fhager Havdelin.
Hur ska appen nå rasister och inte bara de redan övertygade?
– Vår förhoppning är att den ska nå majoritetssamhället, vi vill att den ska bli en del av skolarbetet. Vi uppmuntrar lärare att använda den i undervisningen och det tillkommer då en lärarhandledning. I förlängningen hoppas vi att det ska öka empatin och minska intoleransen i samhället.
Ni kallar projektet APPropå rasism – innehåller det något mer än appen?
– Det kommer att utvecklas, vi tänker att det ska kunna bli en portabel utställning. Sedan är ju framtagandet av appen en så stor del av projektet, att kunna dela med sig av de här erfarenheterna.
– Planen är att söka nya medel för att utveckla fler karaktärer och göra den ännu mer användarvänlig.
Kan appen komma att rikta in sig på andra frågor än rasism?
– Det svåra är att det finns så många identiteter i samhället, man kan bli utsatt av andra anledningar än hudfärg. Så vi skulle vilja ta in fler karaktärer och skapa större förståelse. Till exempel någon som har funktionsvariation. Men också göra appen tillgänglig för dem som har svårt att se till exempel, säger Lovisa Fhager Havdelin.
Reality Check släpps på Appstore och Google Play den 19 februari. Appen är gratis.