• Mycket av litteraturen från Norrland förknippas med en vurm för vildmarken och naturen, säger litteraturvetaren Anders Öhman.
Fria Tidningen

Norrland bortom fördomarna

Norrland är vildmark och norrlänningar är svårmodiga. Forskarantologin Norrlandslitteratur problematiserar klichéerna och ger nya perspektiv.

”Men man slipper ändå alla stockholmssvin”. En fördel med att bo i Norrland, enligt Mattias Alkberg. Textraden är hämtad från Relativ Norrbotten, en låt som går att koppla till en uppmärksammad debatt som Alkberg var inblandad i och som drogs igång efter en uppmärksammad Aftonbladet-artikel av Jack Hildén som handlade om södra Sveriges syn på norra Sverige.

Fördomarna om Norrland är lätträknade konstaterar Anders Öhman, litteraturvetare vid Umeå universitet och redaktör för antologin Norrlandslitteratur. Trots att Norrland upptar två tredjedelar av Sveriges yta är det enkelt att enbart se på landsdelen som enbart natur, menar Öhman.

– När det gäller litteratur blir norrländska författare ofta avfärdade som vildmarksromantiker eller som skildrare av arbetet i skogen och vid malmfälten.

Poeten och musikern Mattias Alkberg hör till dem som tröttnat på att bli beskrivna och definierade som ”svårmodiga och norrländska”. Seriekonstnären Mats Jonsson är en annan. Hans senaste album Nya Norrland är en personlig och folkbildande historia om fördelningspolitik mellan stad och landsbygd.

– Norrland är, som jag ser det, en kolonial del av Sverige. Mycket av Sveriges välfärd kommer från den här landsdelen, samtidigt klagar de i söder på att Norrland mest består av bidragstagare, säger Anders Öhman.

Många av de unga författarna har en annan medvetenhet kring de här fördomarna, de kan använda dem och problematisera dem. Öhman nämner Ida Lindes Norrut åker man för att dö och Therése Söderlinds Norrlands svårmod som ytterligare två exempel på författare som diskuterar och utforskar fördomarna kring Norrland.

Antologin Norrlandslitteratur innehåller bidrag som handlar om Vattenfalls policydokument, en roman av den samiske författaren Lars Vilhelm Svonni, Fredrika Bremers norrlandsskildring Midsommarresan och Sara Lidmans ekokritiska vision. Just det ekokritiska perspektivet är en röd tråd i antologin.

– Genom det ekokritiska perspektivet kan man få en annan bild av vurmandet för naturen, att det även kan innehålla något annat. Det är ett perspektiv som ger naturen en annan vikt och där gränsen mellan människa och natur blir flytande, och att då norrländska författare har beskrivit naturen på det sättet. Särskilt spännande är Sara Lidmans begrepp sam-vett, hon hade tidigt ekokritiska visioner och stod för en medvetenhet om människans samspel med naturen, säger Öhman.

Får man en ny bild av Norrland efter att ha läst antologin?

– Jag tror och hoppas att den ger upphov till tankar och funderingar om vad Norrland är för något. Vi vill nå ut med boken och har hittills märkt av ett stort intresse från allmänheten i Norrland, men från södra Sverige är det ganska tyst än så länge, säger Öhman.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

Solidaritetsorkester med hopp om framtiden

Christopher Ali Solidarity Quartet är svåra att sätta fingret på. Muslimsk mystik, ökenblues och svenskt vemod är några av inslagen på debutalbumet To Those Who Walked Before Us.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu