Debatt


  • #Obekvämarbetstid är service- och handelsanställdas me too-upprop. En grupp som jobbar inom bland annat butik och detaljhandel samt service så som frisör, reception och som handläggare.
Fria Tidningen

Service- och handelsanställda i upprop: #Obekvämarbetstid

Me too-revolutionen fortsätter, idag presenterar service- och handelsanställda sitt upprop #obekvämarbetstid.

Ni har alla haft med oss att göra. Vi möter varandra nästan dagligen. Vi svarar på dina frågor. Vi står i kassan och receptionen. Vi klipper ditt hår, vi packar dina varor och tipsar, stylar och tillmötesgår.

Det är vi som jobbar inom service- och handelsbranschen. Det vårt jobb att bemöta dig med respekt, ödmjukhet och förståelse. Nu vittnar vi om ert bemötande; ni chefer, kollegor, säljare, väktare och kunder som behandlar oss med avsaknad av de egenskaper ni kräver av oss.

I likhet med många andra branscher, där kvinnor vittnar om sexuella trakasserier och övergrepp, så är inte vår bransch förskonad. Det strukturella förtryck och de maktstrukturer som belyses av #metoo är allestädes närvarande i vår bransch. En bransch som innefattar osäkra och tvivelaktiga anställningsformer, avsaknad av kollektivavtal och förstagångs jobb, vilket ytterligare medför att gynna tystnadskulturen vi så länge kvävts under.

Vi har samlat vittnesmål från de som äntligen vågar berätta under uppropet #Obekvämarbetstid. Vi har berättat för varandra och vi kommer fortsätta berätta. Vi vet vilka ni är. Vi är inte tysta längre och nu kräver vi en förändring.

Vi kräver trygga arbetsplatser fria från diskriminering, förtryck, sexualiserande jargong, trakasserier och övergrepp - från arbetsgivare, chefer, kollegor, kunder, säljare och väktare. Vi kräver att alla chefer och arbetsgivare tar ansvar och tydliggör de enligt lag obligatoriska rutiner och riktlinjer som skall finnas på varje arbetsplats, för att förebygga och motverka diskriminering och sexuella trakasserier. Ni har ett ansvar att se till att överträdelser uppmärksammas, åtgärdas, rapporteras och följs upp.

Vi kräver att Svensk Handel, KFO och andra arbetsgivarorganisationer tar sitt ansvar för att utbilda sina medlemmar i vilka skyldigheter som åligger dem gällande diskriminering och sexuella trakasserier.

Vi vill se en tydlig plan och agerande för hur man jobbar med sina medlemmar för att skapa tryggare arbetsplatser.

Vi vill se utbildningar för chefer och arbetsgivare gällande hur man bemöter sexuella trakasserier och övergrepp.

Vi vill se en tydligare och mer frekvent närvaro från fackliga organisationer, både på arbetsplatser och gentemot medlemmar. Vi vill se mer och djupare utbildning för ombud, förtroendevalda och anställda gällande sexuella trakasserier och övergrepp.

Vi vill även uppmana alla i butiks- och servicebranschen att ansluta sig till fackliga organisationer för att ytterligare påverka vår situation på arbetet.

Vi vill också se tydligare direktiv om hur man kan gå tillväga och vart man kan vända sig om man utsätts för sexuella trakasserier eller övergrepp på eller i anknytning till jobbet och inte tillhör någon facklig organisation.

Vi kräver att personal, på uppdrag av arbetsgivare/chef, i butiker och liknande arbetsplatser som är offentlig plats, ska få större befogenhet att porta och avvisa personer som trakasserar eller på annat sätt ansätter personal och/eller övriga kunder. Detta för att kunna skapa och upprätthålla en trygg arbetsmiljö.

Att underteckna detta upprop innebär inte att man personligen utsatts för sexuella trakasserier eller övergrepp, utan att man står bakom det.

Nedan följer ett utdrag av de vittnesmål som samlats:

“En manlig medarbetare som alltid arbetar bakom ryggen på mig bara för att kunna viska i mitt öra vad han tycker om min rumpa. En dag drog han in mig på toaletten "för att visa hur kåt han är". Chefen tar mig inte på allvar och säger "boys will be boys".”

“Min chef ringde ofta när han var berusad och bad mig komma hem till honom och hans fru. Ibland var hans fru fnittrande i bakgrunden då han ringde. Han sms:ade även bilder på sin fru; om inte nakna så väldigt lättklädda. Han skickade även sms där han berättade om sina sexuella fantasier som innefattade trekanter med mig, honom och hans fru. Ofta med våldsinslag.”

“Jag arbetar i en liten butik där det ofta bara är jag och chefen. Då och då kommer hans vänner i olika ärenden och då passar de på att ha “roligt” på min bekostnad. ‘Är du kåt idag?’ är en stående fråga. ‘Hoppa upp på disken ska du få den hårt.’ ‘Jag går och hämtar hans verktyg, du kan väl suga av honom så länge?’ ‘Fan vad du är sexig. Jag hade aldrig klarat av att gå här om dagarna. Jag hade varit tvungen att stoppa in den.’”

“Mitt första jobb utanför familjeföretaget var för en manlig chef i ett nystartat företag. Det visade sig att jag var den enda anställda och intalade mig att det var rimligt. På introduktionsdagen visade han mig runt och gårdsbutiken fanns i anslutning till hans bostad, i vilken han sa att jag kunde äta min lunch. Första arbetsdagen var han ej på plats och jag hann aldrig luncha pga alla kunder. Dag två var han på plats och frågade varför jag inte ätit någon lunch dagen innan, varpå jag förklarade. Han sa då att det bara var att låsa en stund, sätta upp en skylt och äta i lugn och ro. När jag gick in för att luncha så satt han i köket, på en stol, med gylfen uppknäppt och onanerade. ”Jag har väntat i ett dygn på den här showen.” Jag sprang ut och gick aldrig tillbaka. Har aldrig nämnt det för någon.”

“Jag och en annan kvinnlig kollega kommer till ett jobb där vi ska ta ner en häck med motorsåg. Kunden börjar skratta när han får syn på oss. Mina arbetarbyxor är slitna på knäna. Manlig kollega skrattar menande och kommenterar det flera gånger. ”din pojkvän måste vara glad när du så villigt går ner på knä!” ”Slitna knän? Sånt gillar vi! Tjejer ska stå på knä!”

“En stammis som har jobbat här tidigare brukade stå och skämta med mig en halvtimme då och då, han var fantastiskt trevlig och glad men började efter ett tag ta på mig genom att kittla mig och hålla fast mig på skoj, varpå jag alltid svarade med ett ‘lägg av för fan’. Detta togs naturligtvis inte på allvar. En tidig morgon smyger han upp bakom mig och tar stryptag. Hårt. Jag armbågar han i revbenen och sliter mig loss, rätt skärrad. ‘Vad fan gör du? Jag slår dig hårt som fan om du gör så igen.’ Han skrattar. ’Men gumman, bli inte så arg. Du ska vara glad att jag inte våldtog dig istället.’”

”Man i 35-årsåldern kommer och ska köpa något till sin syster. Han talar dålig/ingen engelska. Förstår strax att det är en jacka han är ute efter. Han vill att jag agerar provdocka eftersom jag och systern har ungefär samma storlek. Vår kommunikation är extremt bristfällig och han ska mäta mina armar, han måttar med sina händer. Tillslut ställer han sig bakom mig, tar händerna på mina bröst och trycker sitt kön mot mig. Tillslut tar jag mig loss. Jag var vid tillfället uppenbart gravid. ”

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu