Debatt


Mathilda Eskilsson
  • Vi vill att alla tjejer ska få lära sig om rätten till sin egen kropp, och det här behöver ske i ett rum där tjejer kan känna sig trygga och stärkas av varandra, skriver Matilda Eskilsson.
Göteborgs Fria

Problemet ligger hos männen

Våldet är könsmaktsordningens tydligaste uttryck, det är också det som skadar oss allra mest. Mäns våld är ett strukturellt problem som vi måste ta tag i, skriver Matilda Eskilsson, 18 år, från Ung vänster i Göteborg.

Mellan 2010 och 2016 anmäldes det drygt 51 sexualbrott om dagen, det är sammanlagt 111 690 anmälda sexualbrott. Om vi räknar med alla brott som aldrig anmäldes är siffran extremt mycket högre. I fallen som gällde våldtäkt mot kvinnor var 99 procent av de misstänkta gärningsmännen män. 2014 åtalades 1129 män och 10 kvinnor för sexualbrott, 28 procent av sexualbrotten var våldtäkter och där var 100 procent av de åtalade män. Sist men inte minst mördas en kvinna av sin partner var tredje vecka i Sverige.

Statistiken är skrämmande och den visar tydligt att det här är ett extremt stort problem som vi inte kan sopa under mattan, det sexuella våldet är ett av våra största samhällsproblem. Framförallt visar statistiken var problemet ligger, det ligger hos män. Våldet är könsmaktsordningens tydligaste uttryck, det är också det som skadar oss allra mest. Mäns våld är ett strukturellt problem som vi måste ta tag i, vi kan inte längre leva i ett samhälle där män tar sig makten över kvinnors kroppar och där de allra flesta kvinnor någon gång blir utsatta för sexualiserat våld.

En femtedel av alla världens kvinnor har blivit utsatta för sexuella övergrepp innan de fyllt 15 år, och av alla anmälda våldtäkter 2016 var 96 procent av de utsatta kvinnor. Så nej, det är inte något som bara händer vissa, alla kvinnor har någon typ av relation till det sexualiserade våldet. Alla känner ett offer men ingen känner en våldtäktsman, eller? Faktum är att de flesta av oss känner en våldtäktsman. Det är inte män i buskar eller en speciell typ av man som våldtar, alla stereotyper vi lärt oss är fel. Det flesta våldtäkter sker i hemmet av någon vi känner eller har någon typ av relation till, det kan vara ens pojkvän, bror, kompis eller pappa. Alla män kan vara en våldtäktsman.

I samband med olika kampanjer, till exempel #metoo, är det flera män som stiger fram och berättar om deras upplevelser som förövare och sedan blir hyllade för att de erkänner och inser deras misstag. Men förändringen behöver ske i samhället, inte på sociala medier.

Det behövs även en stor förändring i politiken, en feministisk regering ska genomföra en feministisk politik och vi vill se en skillnad. Vi vill se kvinnojourer få ökat stöd. Kvinnojourerna lyfter och stärker så många kvinnor och är något av det viktigaste vi har i kampen för att minska våldet. Det händer många gånger att kvinnojourer tvingas säga nej till kvinnor som söker skyddat boende eftersom att det ofta är fullt. Det här är oacceptabelt, kvinnor behöver och förtjänar en säker plats och det är politikernas skyldighet att ge dem en.

Vi behöver stärka tjejer, därför har vi feministiskt självförsvar. Vi vill att alla tjejer ska få lära sig om rätten till sin egen kropp och att våldet aldrig är okej, och det här behöver ske i ett rum där tjejer kan känna sig trygga och stärkas av varandra. Vi behöver skuldfria kvinnor och tjejer, få alla att inse att problemet inte ligger hos oss. Vi vill att alla tjejer ska få en möjlighet att lära sig att försvara sig, därför behöver vi feministiskt självförsvar på schemat. Vi kräver feminism. På riktigt.

Fakta: 

Mathilda Eskilsson är vice distriktsordförande i Ung Vänster Göteborg och Bohuslän samt instruktör i feministiskt självförsvar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu