• På måndagen kom listan med namn på de 20 organisationer som, på grund av BDS-uppropet, från och med nu kommer nekas inträde i Israel.
  • Gilad Erdan gick på måndagen ut i israelisk media och sa att "Vi har ändrat från att jobba defensivt till att jobba offensivt.
Fria Tidningen

Israel svartlistar solidaritetsorganisationer

På måndagen kom listan från ministeriet för strategiska affärer med namn på de 20 organisationer som från och med nu kommer nekas inträde i Israel. Orsaken sägs vara BDS-uppropet och svenska Palestinagrupperna är en av organisationerna.

År 2005 lanserades Boycot deinvestment sanctions-, BDS-uppropet av 170 organisationer i det palestinska civilsamhället med uppmaningen till omvärlden att stödja bojkott, desinvestering och sanktioner mot Israel till dess att ockupationen upphör. Uppropet har länge varit en nagel i ögat på Israel och i veckan trädde minstern för strategiska affärer, Gilad Erdan, ut i israelisk media och sa att "Vi har ändrat från att jobba defensivt till offensivt. Organisationerna som stöder bojkotten måste förstå att staten Israel kommer agera mot dem och inte tillåta deras inträde i vårt land eller att de skadar vårt folk".

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. En av de drabbade organisationerna är svenska Palestinagrupperna.

– Detta är ett sätt för Israel att försöka tysta den internationella solidaritetsrörelsen som stödjer det palestinska folkets strävan efter frihet och mänskliga rättigheter. Israel lägger enorma resurser på att försöka stoppa bojkottrörelsen, som vuxit sig stark runtom i världen och visar resultat. Företag flyttar sina investeringar, artister ställer in spelningar och många människor köper inte israeliska varor, skriver de i ett pressmeddelande strax efter att listan offentliggjordes.

Inrikesministeriet som satts att implementera att listan följs meddelar att de som har framträdande roller i dessa organisationer samt nyckelpersoner eller andra som öppet stöttat någon av organisationerna kommer nekas inträde. Israeliska tidnngen Haaretz skriver att ett par personer redan nekats inträde och satts på vändande flyg tillbaka till där de kom ifrån. Flera personer i de svartlistade organisationerna arbetar i Israel och/eller har familj och släkt där. En annan organisation som svartlistats är The American Friends Service Committee (kväkarna) som fick 1947 års Nobels fredspris för att assistera och rädda judar undan nazisterna.

I Sverige innebär detta för Palestinagrupperna att de inte kommer kunna följa upp sina projekt på Västbanken och Gaza, inte heller de som får statliga bidrag. Vägen dit går via Israel och Israel kontrollerar också gränsen mot Jordanien.

–Israel välkomnas i internationella samarbeten och att då svartlista demokratiska organisationer som arbetar för internationell rätt och mänskliga rättigheter baserat på politiska åsikter är helt oacceptabelt, menar Palestinagrupperna.

Fakta: 

Listan på organisationer:

The France Association, Palestine Solidarity, BDS France ,BDS Italy, The European Coordination of Committees and Associations for Palestine, Friends of Al-Aqsa, Ireland Palestine Solidarity Campaign, The Palestine Committee of Norway, Palestine Solidarity Association of Sweden (PGS), Palestine Solidarity Campaign, War on Want BDS Kampagne, American Friends Service Committee, American Muslims for Palestine, Code Pink, Jewish Voice for Peace, National Students for Justice in Palestine, US Campaign for Palestinian Rights, BDS Chile, BDS South Africa, BDS National Committee.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Okunskapen om hur man undervisar synskadade är stor”

Trots påtryckningar menar synskadade Jana Bernhard att hon inte får sitt skolmaterial på punktskrift. Skolan pekar på missförstånd medan Synskadades riskförbund, SRF, menar att kunskapnivån kring synskador ofta generellt är låg.

Fria Tidningen

Nej till amnesti för ensamkommande

På onsdagseftermiddagen röstade riksdagen nej till Vänsterpartiets motion om amnesti för ensamkommande. Ett väntat resultat men frågan har fått stor uppmärksamhet och stort stöd från civilsamhället.

Fria Tidningen

”Beslutet får inte bort ungarna från gatan”

Regeringen avsätter 360 miljoner kronor till organisationer som arbetar med hemlösa ungdomar och psykisk ohälsa. Men flera av organisationerna jobbar inte främst med hemlöshet – och de som gör det har inte fått några pengar alls.

Fria Tidningen

S-ledare i Göteborg anmäls för förtal

Debattörerna Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil polisanmäler kommunstyrelses ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) för förtal efter att hon pekat ut dem som extremister.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu