• – För mig är detta viktigt på ett personligt plan, jag har två nära vänner som riskerar att utvisas, säger Simon Boerenbeker Klang, elev på Schillerska gymnasiet.
Göteborgs Fria

Elever strejkar mot utvisningar

Schillerska gymnasiet i skolstrejk mot utvisningar i dag, tisdag. ”Ungdomar har makt att påverka” säger eleven Simon Boerenbeker Klang.

I morgon, tisdag, klockan 12 kommer elever på skolor på flera håll i landet att gå ut i strejk mot utvisningarna till Afghanistan och för att tillfälliga uppehållstillstånd ska ersättas med permanenta. En av skolorna som går ut i strejk är Schillerska gymnasiet i Göteborg.

– Detta är jätteviktigt, för att det är en farlig situation i Afghanistan. Många tunga organisationer, bland annat Amnesty, är kritiska till utvisningarna, och många ungdomar har rotat sig i Sverige och har kontakter, börjat skolan och i idrottsföreningar och efter två år rycks allt ifrån en, säger Simon Boerenbeker Klang, som läser första året på humanistiska programmet på Schillerska gymnasiet.

­– För mig är detta viktigt på ett personligt plan, jag har två nära vänner som riskerar att utvisas.

Initiativet kommer från elever i Stockholm och när Simon Boerenbeker Klang hörde om det kom idén att försöka genomföra en strejk även på sin skola.

– Jag såg det på Facebook och har varit insatt i frågan länge så jag tänkte att jag ska försöka få med min skola. Först pratade jag med mina kompisar och de sa ”ja visst, vi provar” och sedan berättade jag för sina kompisar och klasser och så gjorde vi ett Facebook-evenemang och affischer. Det togs emot väldigt bra av många elever som tycker att det är en viktig fråga.

Några kritiska reaktioner har de inte fått från andra elever.

– Man vet ju inte vad alla tänker, men inte något som har uttryckts till mig i skolan, sedan har några skrivit kritiskt i Facebook-evenemanget, men inga elever.

Kristina Bergman Alme, en av skolans rektorer, känner till strejken.

– Som skolledning är vi glada över att vi har elever som engagerar sig, som har ett socialt engagemang. Men vi styrs av skollagen och det innebär att vi aldrig kan stå bakom en strejk på skoltid och den andra biten är att vi som tjänstemän måste vara neutrala i sakfrågan, vi har inte rätt att ta ställning, säger Kristina Bergman Alme.

Kommer strejken innebära några konsekvenser för eleverna?

– Vi har haft ett bra samtal med strejkkommittén. Är man borta får man frånvaro, men på vilket sätt det påverkar beror på i vilken utsträckning man varit borta tidigare. Har man hög närvaro i övrigt så får man en frånvarolektion men om man har väldigt hög frånvaro kan effekten bli att man förlorar studiemedel. Kommittén har varit noga med att man ska vara klara så elever hinner tillbaka till ett omprov klocan 15, men strejkommittén var inte medvetna om att det är nationellt prov i matematik för alla naturvetare i årskurs 1 i dag tills vi informerade dem om detta vid mötet. Det kan ge konsekvenser för dem som avviker från det, säger Kristina Bergman Alme.

Kan det inte vara lärorikt för eleverna att använda sina demokratiska rättigheter att genomföra en demonstration?

– Jo, det var det jag menade med att det är jättekul att ha elever som är engagerade, vi har ju också ett fostringsuppdrag, att fostra eleverna till demokratiska varelser och demonstrationer är en del av demokratin.

Från lärare har strejken fått en del positiva reaktioner, berättar Simon Boerenbeker Klang.

– Flera lärare vet hur de elever som är utsatta för det här mår, så de är glada för stödet. Vårt syfte är inte bara att påverka politiker utan också att visa de utsatta ungdomarna att vi kämpar tillsammans.

Genom strejken visar vi vilken kraft vi ungdomar har när vi går samman över hela Sverige. Vi ungdomar har makt att påverka vårt samhälle. Eleverna samlas den 12 december kl 12 i allén på Vasagatan, utanför Schillerska gymnasiet, och tågar sedan till Gustav Adolfs torg där de kommer att hålla torgmöte.

Fakta: 

Här hålls skolstrejken

På följande orter deltar en eller flera skolor i strejken.

• Luleå

• Boden

• Piteå

• Malmö

• Falun

• Uppsala

• Stockholm

• Borås

• Göteborg

Fler orter kan tillkomma

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu