• Q-jouren öppnade skyddat boende i vår stad. De nekas nu åter kommunala medel vilket de andra kvinnojourerna får, skriver Ensam mamma röker.
Göteborgs Fria

Kvinnor som lämnas åt sitt öde

Få kvinnor är så föraktade som de i drogmissbruk, skriver Ensam mamma röker.

Tänk om jag skulle börja med att: ”Jag har ett missbruk”. Tänk om jag skulle berätta om övergrepp jag utsatts för i den kriminella miljön. Det kan jag inte. Det är inget man kommer ut med. Om det är sant eller inte låter jag vara osagt, för den med modet att berätta riskerar en livslång stämpel. En stämpel som kan komma att dominera hela hennes liv och person. Det är nämligen svårt att vara en pundare med nyanser. Vips! Så är det allt du är och någonsin kommer vara. Samhället kommer att vara mer intresserad av din urin än ditt ord och din säkerhet.

Så det måste bli en text om ”de andra”. Få kvinnor är så föraktade som de i drogmissbruk. Därmed är det också få som är utsatta på samma sätt. Respekterar någon dem? De som inte passar in i någon av de presentabla kvinnorollerna, ens 2017 när vi trots allt har rätt många att välja på. Är någon lättare att göra illa, än den som ingen ändå bryr sig om?

När de första vittnesmålen kom under #UtanSkyddsnät var det många som förfasades: hur kan det vara så hemskt? Men visste vi inte egentligen redan?

Q-jouren öppnade skyddat boende i vår stad. De nekas nu åter kommunala medel vilket de andra kvinnojourerna får. Staden anser sig inte kunna stödja en verksamhet som inte kräver drogfrihet. Så vad är det ni säger Göteborg? Att den som tar droger får skylla sig själv. Är hon inte kvinna? Är hon inte värd skydd och stöd oavsett allt? Har hon inte utsatts för ett brott? Trots att systemets företrädare gärna hävdar att mäns våld mot kvinnor är särskilt utbrett i missbruksmiljöer lämnas de ständigt åt sitt öde. De plockas fram och används som slagträ när våldet i ”vanliga” relationer förnekas och placeras hos ”de andra”. Vem är lättare att spara in på än den som saknar röst?

De andra jourerna tar inte emot kvinnor med aktiva missbruk i sina boenden. Men felet är inte deras, de kan inte ge det stöd som krävs och som borde vara en rättighet till den som lever dubbelt utsatt. De har inte resurser att bemanna dygnet runt och hos dem bor dessutom barn vars trygghet alltid måste komma först. Därför är q-jouren livsviktig. De fyller ett hål med sin kompetens. Ett gapande hål svart som natten och som Göteborg hade kunnat välja att korka igen. Ett hål de istället lämnar vidöppet, för att fortsätta sluka våra systrar. Vad är detta, om inte ytterligare en spark på de som redan ligger?

Det är sant som det är sagt: ”ingen är fri förrän vi alla är fria”. Vi är kvinnor från alla samhällsklasser och länder. Från stad och land. Vi är naturligtvis också kvinnor med samma mångfald problem och livsomständigheter som alla andra.

För att vara misshandlad och skyddsvärd får man inte ha några omständigheter. Det gäller att endast vara kvinna och att bete sig som ett offer bör. Sällan kan de knarkande kvinnorna leva upp till föreställningen om den kränkta madonnan. Istället är hennes utsatthet dubbel, både männen i hennes närhet och samhällets stödsystem föraktar henne. Syns gör bara drogerna, inte kvinnan eller flickan där bakom. Den ene dummare än den andre tror att frihet från droger betyder frihet från våld. Men våldet som riktas mot henne har samma grund som för oss alla: Patriarkat. Könsmakt. Män.

”De andra” är kvinnorna utan fristad. De är inte några andra utan våra systrar vars liv inte bara villkoras av substanser, utan också av kvinnlighetens fallande värdeskala. Längst ner finner vi henne som inte ens ges grundläggande skydd för liv och hälsa. Hon som knappast kommer kunna ta figthen med en kommun som föraktar henne.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Samhället lider av kukhysteri

MeToo

Mäns besatthet av penisen har visat sig i otaliga berättelser under #metoo. Isabel Lind tittar närmare på fenomenet dick pics.

Fria Tidningen

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu