Recension


Barnfilm
Jazzoo - festen Regi: Adam Marko Nord Premiär: 15 december Distribution: Folkets Bio

  • Rovdjur och växtätare, stora djur och små, samlas i en glänta i skogen för att ställa till med fest.
Fria Tidningen

Djur, natur och lite jazz

Det svänger om barnfilmen Jazzoo, skriver Tobias Magnusson.

Vad har en hungrig kackerlacka en räddhågsen fisk, en törstig kamel, en kaxig anka och en vilsen isbjörn gemensamt? Jo, de figurerar i den animerade barnfilmen Jazzoo.

Idén till filmen kommer från det kritikerhyllade jazzbandet Oddjob som tidigare släppt en lekfull barnskiva med en kompletterande bok under samma titel.

Även som film står musiken i centrum; instrumental jazzmusik som följsamt och effektfull bidrar med att ge atmosfär till handlingen. Regissören Adam Marko Nord är med på noterna genom att skapa ett samspel mellan bild och musik som är väldigt lyckat.

Näktergalen agerar ciceron och för oss runt jorden för att samla ihop olika djur till den stora skogsfesten i skogsgläntan. Näktergalen befriar flodhästen från zoo innan det är dags att flyga vidare till elefanterna, aporna, igelkottarna, koalorna och alla de andra djuren.

Fint är att varje möte får en egen liten historia som har det gemensamt att de alla handlar om solidaritet och gemenskap.

Oddjob, bestående av Daniel Karlsson, sång, Goran Kajfes, trumpet, Per ”Ruskträsk” Johansson, baritonsaxofon/flöjt, Peter Forss, bas och Janne Robertsson, trummor, är suveräna och ger både spänning, humor och extra liv åt filmen.

Så här bra jazzmusik har inte figurerat i svensk barnfilm sedan Georg Riedel och Jan Johansson skrev musik till Astrid Lindgrens berättelser.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

På desperat jakt efter kärlek

Recension

Desperat jakt efter kärlek. Juliette Binoche är lysande i Claire Denis Let the sunshine in, skriver Tobias Magnusson.

Fria Tidningen

Kärlek med implikationer

Recension

Tobias Magnusson har sett en film där en kvinnas dubbelliv mellan land och stad spelar huvudrollen.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu