• Anna Erlandsson.
Fria Tidningen

Hon utlovar större mångfald i spelvärlden

– Spel är för alla, säger Anna Erlandsson, ny förbundsordförande för Sverok.

Spelhobbyförbundet Sverok samlar den svenska spelhobbyn och är med över 100 000 medlemmar i 3 600 anslutna föreningar ett av landets största ungdomsförbund.

Under Sveroks årsmöte i Sundsvall valdes Anna Erlandsson till ny förbundsordförande. Hon beskrivs av förbundet som en ”multinörd”.

– Det började med fantasylitteratur för min del, vilket ledde till att jag började med lajv. På senare tid har jag upptäckt rollspel, brädspel, kortspel och även cosplay.

Genom det nördfeministiska initiativet ISIS har Erlandsson tidigare arbetat för att göra spelvärlden mer jämställd.

– Jag kommer driva vidare förbundets inriktning på feminism och jämställdhet. De senaste åren går det även se att kvinnor och icke-binära personer i allt högre grad sökt sig till spelvärlden. Spel ska vara för alla, understryker Erlandsson.

En annan del av förändringsarbetet består i att förändra bilden av en spelnörd som en typisk vit medelålders man.

– Vi ska inte vara ett förbund där medlemmarna består av vit manlig medelklass. Vi har tagit fram en rapport för att kartlägga hur den etniska mångfalden ser ut och hur vi kan få verktyg för att bredda oss. Vi ska även fortsätta lyfta hbtq-frågor. Målet är att vi inte bara ska bli fler, vi ska bli mer.

Kommer du få någon tid över för att spela själv?

– Ja, det hoppas jag verkligen. Min förhoppning är att delta i ett par lajv under nästa år. Just nu testar jag och ett par vänner ett brädspel som heter Imperial Assault. Sedan är jag fan av Magic Gathering, det ska också få lite av den tid jag har över, säger Anna Erlandsson.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”I min värld är allt lera"

Konstnären Karin Karinson har mutat in ett eget område inom svensk keramisk skulptur. GFT träffar henne för att prata om loppisfynd som finner sin väg in i hennes verk.

Göteborgs Fria

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu